Misztikum

Az emberiség nem is a Földről származik? A Theia lehetett fajunk igazi bölcsője

A csillagászok szerint a Mars és a Föld között keringett egykor egy ősi bolygó. Talán innen származhatott a Földi élet is.

Egy egykor létező bolygó Föld-Mars távolságon

A Theia úgynevezett trójai bolygó volt, trójainak nevezik azokat, amelyek az adott bolygó előtt keringenek és görögöknek, amelyek mögötte haladnak. Annyit tudni erről a különleges, ősi bolygóról, hogy nagyon hasonló felépítésű lehetett, mert egymáshoz nagyon közel alakultak ki.

Egyes feltételezések szerint bár a Theia később megsemmisült, az egész emberiség erről a bolygóról származik…

Hirdetés

Ha a Theia akkor tájt alakult ki, mint a Föld – és ez valószínűleg így van – akkor a Földre életet szállító aszteroidák egy része oda is becsapódott.

Mivel a két bolygó közül nagyobb valószínűséggel érték különféle becsapódások tehát, ezért úgy gondolják, itt előbb alakulhatott ki élet, és talán a Földön ki sem alakult ekkor még.

Az emberiség valódi őshazája?

Hatalmas ősi világ jöhetett létre rajta, élén az emberi őssel, mely olyan technológiai fejlettséget ért el, hogy képesés vált az űrutazásra.

Aztán idővel egy ősi kataklizmát követően a Theia megsemmisült, az emberiség pedig néhány hatalmas mentőkapszulával a Föld felé vette az irányt, hogy új életet kezdjenek, és benépesítsék azt.

Ez persze kétségtelenül meredek feltételezés, de bármi lehetséges.

A földhözragadtabb, tudományosabbnak hívott elképzelés szerint a Theia pusztulásakor landoltak hatalmas törmelékek az ősi Földön.

A Theia maradványai “porozhatták” be az ősi Földet

Ezek a törmelékek pedig beindíthatták az élet fejlődéséhez szükséges eseményláncolatot.

A Földön ugyanis évmilliókon át nem fejlődött az élet, és azt még ma is homály fedi, hogy pontosan hogyan alakultak ki szerves anyagok az eleinte tisztán kémiai folyamatokból.

Ez az egész magyarázatot adhatna rá, valamint a Holdon található hatalmas becsapódási krátereket is megmagyarázná.

A Hold ugyanis rengeteg apró törmeléket fogott fel a Theia-ból, ezért borítja ma több ezer kráter.

Hirdetés

Ez az elmélet sok tudós szerint is tudományosan megalapozott lehet, ugyanakkor még bizonyításra vár: egyelőre nem ismert olyan bizonyíték, mely egy az egyben megerősítené, hogy a Földi élet a Theia-ról származik.

Ugyanakkor egyértelműen cáfolni sem lehet.

A Hold a Theia egy darabja?

Egy másik elképzelés ugyanakkor azt is felveti, hogy maga a Hold teljes egésze a Theia egy darabkája lehet.

Feltehetően 4,5 milliárd évvel ezelőtt összeütközött a Földdel. Az elméletek szerint a Theia bolygó és a Föld ütközéséből alakult ki később tehát a Hold.

Az elmélet egyébként az 1980-as évek óta viszonylag elfogadott a csillagászok körében még akkor is, ha közvetlen bizonyíték nem volt rá. Számítógépes modellek azonban levezették az ütközést.

Ha ez az elmélet a jövőben megerősítést nyer, akkor el kell fogadnunk a gondolatot, hogy az emberi faj első otthona egy már megsemmisült ősi bolygó lehetett.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.