CímlapsztorikÉrdekes világ

Az EU-nak és a NATO-nak teher Orbán Viktor, kitehetik a nemzetközösségből az országgal együtt

Végzetes tervek születhetnek Magyarországra nézve.

Az EU álláspontja egyre inkább szélsőséges Orbán Viktorral és politikájával kapcsolatban.

Régóta azt érezni, hogy teljesen elfogyott a politikai levegő a magyar miniszterelnök körül.

Hirdetés

Míg egyesek azt mondják, hogy Orbánt egyenesen Amerikából akarják megbuktatni és hogy Joe Biden igazi pörölycsapásként akar rá lesújtani, addig mások úgy vélik, hogy Orbán túl sok nemzetközi szereplő tyúkszemére léphetett rá.

Olyan érdekeket sérthetett meg, melyek messze túlnyúlnak az EU-n vagy Amerikán, nemzetek feletti hatalmakat haragíthatott akár magára.

A befolyásos svájci lapban, a Neue Zürcher Zeitungban megjelent véleménycikk egy újabb elemzés az Orbán Viktor által vitt külpolitikáról, különös tekintettek a NATO-val és az EU-val folytatott viszonyról.

Daniel Steinvorth azonban úgy véli, hogy az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője a tetteivel és politikai manővereivel, nyilaktozataival csak azt tette világossá,

hogy nem ért egyet a Vlagyimir Putyint támadó intézkedésekkel, és a miniszterelnök hónapok óta fékezi a szankciókat,

elutasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt.

Ezért már egyre kevésbé megy egy irányba Orbán, az EU és a NATO, a nemzetközi szervezeteknek pedig egyre inkább teherré válik a kormányfő.

A publicista felteszi a kérdést:

Mivel magyarázható a magyar miniszterelnök „látens oroszbarát álláspontja”?

Hirdetés

Véleménye szerint nem (csak) az áll a háttérben, hogy Magyarországnak nagy a függősége az orosz gázhoz és olajhoz, és Ungváry Krisztián történészre hivatkozik, aki lát közös ideológiai alapot és hatalmi-politikai megfontolásokat Orbán és Putyin között.

A Mandiner még idézi Simonyi András volt magyar NATO-nagykövetet, aki szerint Orbán Viktor hozzáállása Ukrajnához egyszerűen közömbös.

A korábbi nagykövet a Politicónak mondta el, hogy ezt a NATO-nak és az EU-nak nem szabad félvállról vennie Orbán hozzáállását, mert gyengíti a „Nyugat egységét”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.