CímlapsztorikÉrdekes világ

Az idegenek 2034 csillagrendszerből figyelhetnek minket sokkoló elmélettel álltak elő

Ráadásul bizonyítani is tudják.

Régóta figyelhetnek minket, több ezer helyről…?!

Egy új kutatásban a csillagászok összeállítottak egy listát, ami olyan közeli csillagrendszereket tartalmaz, amik bolygóiról tökéletes kilátás nyílik a Földre.

Hirdetés

Ha ezeken a bolygókon van élet, ami ráadásul hozzánk hasonlóan még kíváncsi is, sőt technológiailag is legalább olyan szinten állnak, mint mi, akkor nincs fizikai akadály.

tudósok szerint ezeket a földönkívülieket érdemes keresni. Elméleti síkon volt már lehetőségük kiszúrni minket, és akár hozzánk hasonlóan készen is állhatnak a Földről érkező kommunikációra.

Lisa Kaltenegger csillagász és kutatótársai két kérdésre keresték a választ. Az egyik, hogy melyik csillagrendszernek lehet a legjobb rálátása a Földre, ahogy az kellő mértékben kitakarja a Nap fényét.

A másik, hogy mennyi idejük lehet az idegeneknek megtalálni egy-egy bolygót. Utóbbi különösen fontos, mivel a világegyetem nem egy statikus, állandó valami.

A csillagok folyamatosan mozognak, így pedig a „kilátás” is változik. Ugyan, ha felnézünk az égre úgy tűnhet, hogy a csillagok egyhelyben állnak, de azok valójában folyamatosan eltolódnak egymáshoz képest. 2000 év múlva például a Sarkcsillag már nem lesz többé az északi csillag, legalábbis a Földnek biztos, hogy nem.

Pont ahogy az ókori egyiptomi, babiloni és kínai megfigyelők sem Sarkcsillagként azonosították annak idején, mikor feltérképezték az égboltot.

Tudósok végig gondolták, hogy egy 10.000 éves időtávon belül melyik csillagok léptek és lépnek majd be a Föld tranzitzónájába, mennyi időre, illetve mikor hagyják el azt.

Ezen a zónán kívül nem látható a Föld és a Földről se láthatjuk meg az ezen kívül eső bolygókat.

326 fényév távolságon belül összesen 2034 csillagrendszert azonosítottak, amik 5000 évvel ezelőttől még 5000 évvel későbbig bármikor ráláthatnak a Földre.

Hirdetés

Ezek közül 1715 csillagrendszerről lehetett rálátni a Földre az elmúlt 5000 évben, amikor a bolygónk áthaladt a Nap előtt, kitakarva a fényének egy részét. Azt is megállapították, hogy a következő 5000 évben ehhez társulni fog további 319 csillagrendszer, így jött ki a bűvös 2034-es szám.

A kutatócsapat örömére második kérdésükre a válasz az, hogy nagyon hosszú idő áll rendelkezésükre exobolygókat találni.

Kalteneggerék elemzései azt mutatják, hogy számos csillag legalább évezredekig helyezkedik el a jó pozícióban.

Még a legközelebbi csillagok is több, mint 1000 évet töltenek abban sávban, ahonnan látható a Föld.

Más csillagoknak több, mint 10.000 éve is van, szóval Kalteneggeréknek és sok idegen civilizációnak se kell feltétlen kapkodniuk.

A 2034 beazonosított csillagrendszerből is csupán 313 mozgott már el a Föld elől.

Ez azt jelenti, hogy 1402 olyan rendszer létezik, ami az utóbbi 5000 évben ráláthatott a bolygónkra és a mai napig is figyelhet minket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.