CímlapsztorikÉrdekes világ

Az iskolaőrség gumibotot és bilincset is használhat majd, ha rossz a gyerek, és ugrik a családi pótlék

Testi kényszert, vegyi eszközt, rendőrbotot és bilincset is alkalmazhat.

Szerintetek rendben van ez így?

Újabb komoly részletek derültek ki arról, hogy pontosan hogyan fog zajlani az iskolarendőrség, vagy hivatalos nevén iskolaőrség bevezetése.

Hirdetés

nemrégiben döntött úgy a kormány, hogy rendfenntartó szerveket kell alkalmazni az egyes intézményekben, miután az elmúlt időszakban rendre különféle atrocitások történtek egyes iskolákban.

Volt, ahol a diákok támadtak egymásra, de sok esetben magára a tanárra támadtak rá a diákok, sőt, késeléses esetek is történtek…

A törvényjavaslat (aminek szövegét pdf-ben itt olvashatja) azt mondja ki, hogy az iskolaőr „kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy”, aki közfeladatot ellátó személynek minősül, és rendőrségi alkalmazott lesz.

Az iskolaőrök egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt kapnak, az egyenruhájukon fel lesz tüntetve az iskolaőr szó.

Az iskolaőrök „intézkedési és kényszerítő eszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki tanítási időben” – olvasható a tervezetben.

Iskolaőrök ott tevékenykedhetnek majd, ahol erről a rendőrség és az iskola megállapodik.

Az iskolaőrök jogosultak lesznek igazoltatni, felvilágosítást kérni, helyszínt biztosítani, dolgokat elvenni vagy visszatartani, valamint „tevékenység abbahagyására” felszólítani.

Miket használhat majd egy iskolaőr?

Elsősorban tetsi kényszert, vegyi eszközt – feltehetően paprika spray – rendőrbotot és bilincset is.

Hirdetés

A törvényjavaslat kiterjeszti a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre leszállítását a hivatalos személyek, közfeladatot ellátó személyek és a támogatóik elleni erőszak esetére is (eddig emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, rablás, kifosztás és terrorcselekmény volt 12 éves kortól büntethető).

Ráadásul véglegesítették: repül a családi pótlék, ha a gyerekét valakinek jogerősen bűnösnek mondja ki a bíróság.

Azért eléggé meg fognak változni a közállapotok, különösen a kelet-magyarországi iskolákban, és furcsa látvány lesz a bilincsbe vert gyerek… ezt még szokni kell!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.