CímlapsztorikTech-KütyükTudomány

Az izraeli Szauron szeme az űrből is látszik: több tízezer otthont lát el árammal

Megoldást jelenthet a kialakult energiaválságra? A több mint 50 ezer tükörből nyeri a napenergiát, a tükrök úgy vannak beállítva, hogy a napfényt a toronyra koncentrálják, hogy felforrjon az ott lévő víz. Az így keletkező gőz beindítja a turbinát, ami aztán elektromos áramot hoz létre.

A közeli településen élő mérnök szerint is „ez Szauron szeme”, de máskor a torony inkább egy vacak, „szelíd óriásnak tűnik, aki esetlenül áll egy csoportkép szélén”.

„Néha nagyon szép” – mondta Eran Doron, a régió vezetője.

Hirdetés

A napenergia felhasználásával a torony elegendő áramot termel több tízezer otthon ellátásához.

A 2019-ben elkészült erőmű több mint 50 ezer tükörből nyeri a napenergiát, a tükrök úgy vannak beállítva, hogy a napfényt a toronyra koncentrálják, hogy felforrjon az ott lévő víz. Az így keletkező gőz beindítja a turbinát, ami aztán elektromos áramot hoz létre.

Több mint 25 hasonló torony van szerte a világon, köztük Kínában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben áll.

A vállalkozás részeként több millió dollárt költöttek Ashalim infrastruktúrájára, a pénz a Megalim Solar Powertől, az erőművet építő és üzemeltető multinacionális konzorciumtól származik.

A projekt emellett legalább hetven új munkahelyet teremtett a távoli és az alapvetően elhanyagolt régióban, fellendítve a gazdaságot

– nyilatkozta Doron.

A torony rendszeresen megöli vagy megégeti az erős fénnyel az elhaladó madarakat

– mondták a falubeliek. Hasonló jelenségeket más országok napelemtornyainál is dokumentáltak.

Részben ezzel is érdmeelte ki tbbek között a Szauron szeme nevet.

Hirdetés

Egyre több szakember emiatt igen kritikusan áll hozzá az ehhez hasonló gigantikus napelem farmokhoz.

Videó is van róla:

Ezek a rendszerek ugyanis nem csak tűzveszélyesek lehetnek, jelentős károkat okoznak a természetben, bár az igaz, hogy nagyságrendekkel kisebb az ökológiai lábnyomuk, mint az atomerőműveknek.

Heves viták vannak arról, hogy az efféle nagy napelem farmok képesek lehetnek-e ellátni komplett kontinenseket vagy régiókat folyamatosan és egyenletesen elektromos árammal.

Egy biztos:

A jövő elkezdődött, és bár még minden új technológiának megvannak a gyermekbetegségei, néhány éven, évtizeden belül jelentősen átalakulhat a világunk, és talán ilyen Szauron szemek fognaj minden megyébe települni Magyarországon is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.