Tudomány

Az öregedés lehet, hogy egy betegség, megtalálhatták a kórokozóját?

Lehetséges, hogy ily módon “gyógyítható” lesz az öregedés?

Az Index interjút készített egy magyar szakértővel, aki részben az öregedéssel, mint folyamattal és biológiai rejtéllyel foglalkozik.

Maus Máté a Barcelonai Orvosbiológiai Kutatóintézetben kutatja már egy ideje az öregedés mechanizmusát.

Hirdetés

Elmondta, hogy mára rengeteget tudunk már arról, hogyan öregedik a szervezetünk, hogyan használódnak el a sejtjeink, hogyan “fárad” el a minket éltető belső biológiai rendszerünk.

Ugyanakkor még mindig rengeteg a homályos folt az öregedéssel kapcsolatban, sőt, nagyon érdekes felvetések láttak napvilágot, melyek mindent megváltoztathatnak.

Az emberi test végső pusztulása

A jelenlegi tudományos konszenzus szerint ez az öregedés, mint jelenség azért létezik, mert a szervezet normál működésének fenntartására irányuló evolúciós nyomás csak az utódok létrehozásának befejezéséig tart.

Ha ez megtörtént, a genetikai szempontból mindegy, hogy az emberi test mikor indul végső pusztulásnak.

Furcsa megfigyelések

Maus Máté elmondta, hogy az öregedések között is óriási különbség van, amit szintén nem teljesen értenek egyelőre a tudósok.

A szervezet folyamatainak fokozott szétesése valakinél sokkal korábban jelentkezik, míg mások 60 évesen is 30-nak néznek ki.

Egyfajta apoptózis indul meg a test sejteiben.

A szeneszcens sejtek folyamatosan gyulladási szignálokat küldenek az immunrendszernek, amely így szinte állandóan készültségi állapotban van idős korban. Fiatalabb korban az immunsejtek eltávolítanák ezeket a sérült sejteket, de idősebb emberekben – ma még nem teljesen értett okok miatt – az eltávolításuk már nem olyan hatékony.

Ez pedig egyes nézetek szerint – egy bizonyos megközelítésből – azt is eredményezheti, hogy az öregedésre tekinthetünk egyfajta betegségként is.

Hirdetés

Az öregedés mint betegség?

Kísérleti egerekből az egyes kutatások alapján már bizonyítottan kivonhatók bizonyos szeneszcens sejtek.

Ha pedig így van, akkor lényegében maga az öregedés is megszüntethető lenne.

Ez pedig óriási mérföldkő lenen a tudomány történetében, végső soron kvázi örök életet hozhatna el az emberiség számára.

A kísérletben a kétéves egereket (amelyek egérléptékben már öregeknek számítanak, a vele járó összes betegséggel) az öngyilkos receptorhoz kapcsolódó molekulával (úgynevezett ligandummal) kezelték, így eltávolították a szeneszcens sejtjeiket.

És csodák csodája, szó szerint visszafiatalodtak, eltűntek az öregkori betegségeik. Ez az eredmény az öregedésről alkotott eddigi felfogásunk teljes újragondolására késztette kutatókat.

Ha vannak olyan sejtek, amelyek az öregedést okozzák, akkor elképzelhető, hogy az öregedés egy betegség, és a szeneszcens sejtek a kórokozói?

A kérdést egyelőre nyitva hagyjuk, ahogyan a tudományos világ.

Mindenesetre megindultak a kutatások ebbe az irányba, méghozzá gőzerővel…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!