Misztikum

Testi funkciók, melyek a halál után is tovább működnek bennünk: bizarr tudomány

Gondolkodtál már azon, hogy mi lesz a testeddel, miután meghaltál?

Hogy élő lesz-e, vagy csak egy ruha, amit levetettél a halál pillanatában, egy élettelen gúnya?

Biológiai értelemben ugyanúgy elrothad mint mindenkié ebbena világban.

Hirdetés

Azonban a tudomány még ebben a meglehetősen durva folyamatban is több érdekességet tárt már fel az utóbbi évtizedekben.

Bizonyos testi funkciók a halál után napokkal, sőt, hetekkel is “működnek”.

Megdöbbennél, ha tudnád, hogy bizonyos esetekben a halál még csak a kezdet.

A halállal nem ér minden véget

Gondoltad volna, hogy a halál nem a vég? Ez nem valami paranormális, túlvilági mozifilm szlogenje.

A tudomány maga is feltette a kérdést, és a válasz hátborzongatóbb, mint egy horrorfilm.

Amikor a testünk meghal, nem pusztul el minden sejtünk azonnal. Sőt, a szervezetünkben egyes funkciók tovább működnek, bizonyos folyamatok még hetekkel az eltávozásunk után is lezajlanak bennünk.

Az agy például tovább termeli egy darabig az elektromos energiát, de a hajunk és a körmünk még hetekig képes “nőni”.

Egyszóval határa hagyott testünk önálló életre kel.

Biológiai rejtély

Az itt felsorolt funkciók nagy részére noha van tudományos magyarázat, mégis egyfajta biológiai rejtélynek számítanak.

Hirdetés

A tudósok a mai napig rácsodálkoznak arra, hogy mennyire makacsul ragaszkodik az élet a testünkhöz.

Egyes sejtcsoportok még heteken át működnek bennünk, de van olyan szervünk is, ami szintén órákkal a halál után még “dolgozik”, amennyire futja erejéből, persze ezt inkább főleg sejtszinten kell elképzelni.

Funkciók, melyek tovább “élnek” bennünk

Hangok

Mivel annyi baktériumot hordozunk testünkben, a gáz felhalmozódik benne. Több útja is van annak, hogyan távozik. Megtörténhet, hogy a légcsövön keresztül: a halott testből tehát furcsa zajok jöhetnek. Az orvosok, nővérek nyögésről, “nyikorgásról” számolnak be.

A bőrsejtek növekedése

Még egy funkciója a távozó testnek, amely nem szűnik meg azonnal. Míg a vérellátás hiánya az agyat megöli, nem mindennel van ez így. Bizonyos sejtek nem igényelnek állandó “törődést”, a bőrsejtek, melyek egyébként is zordabb körülményeknek vannak kitéve életünk során, még napokig élhetnek.

Szülés

Igen, jól olvastuk. Azokban az időkben, amikor nem voltak megfelelőek a higiéniai körülmények és az emberek hullottak, mint a legyek, számos nő halt meg a terhessége alatt. Olykor túlságosan hideg volt ahhoz, hogy eltemessék őket.

Ekkoriban terjedt el a “koporsós szülés” fogalma. A testben levő gázok a puha hússal kombinálva arra késztették a magzatot, hogy kikerüljön a halott testből. A szervezet úgymond “kidobta” magából. Ezek az esetek ritkák voltak, és sok szóbeszédet okoztak, de dokumentálva lettek.

Körmök és haj növekedése

A test nem termel több köröm- és haj szövetet, de mindkét dolog “nő” még egy ideig a halál után. Ami történik valójában: a bőr elveszíti hidratáltságát, és visszahúzódik, ezért látszik a haj és a köröm hosszabbnak.

Az agy működése

A modern technológia egyik mellékhatása az “elmosódás” élet és halál között. Az agy teljesen megszűnhet működni, de a szív nem.

Ha a szív megáll egy percre, nincs légzés, az illető meghalt – az orvosok megállapítják, hogy távozott, noha az agy technikailag még működik pár percig. Vagyis “összeszedi” az oxigént és tápanyagokat, hogy még kitartson, addig a pontig, míg már valóban visszafordíthatatlan károsodás nem történik – még ha a szív újra is indul.

A károsodás előtti időszak azonban elhúzódhat, elhúzható, gyógykészítmények és bizonyos körülmények hatására – akár napokig is.

A vizelés és a szellentés

Azt hinnénk, hogy önkéntes funkció. De nem teljesen, ugyanis az agy bizonyos területe mindig felelős ezért: ugyanaz a terület, amely szerepet játszik a légzés és a szívverés szabályozásában.

Ugye ismerős, hogy ha valaki nagyon részeg, önkéntelenül is bevizel? S bár a halál az izmokat is megmerevíti, ez nem történik meg mindjárt. Rögtön a halált követően az izmok ellazulnak, ez pedig ürítést eredményez azután, hogy meghaltunk.

Ugyanezen elv alapján működik a halál után: a test ellazítja bizonyos izmait, és az odabent termelődő gáz kiszabadul. Ez órákkal a halál után megtörténhet.

Emésztés

A belekben levő baktériumok nem pusztulnak el, csak mert mi meghaltunk. S bár közülük sok parazita, olyan is sok van, amely segíti az emésztést, és helyettünk megcsinálja a tennivaló nagy részét.

“Halál utáni” gének

Egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy vannak gének, enzimek és egyéb organzimusok sejtszinten, melyek nem csak, hogy a halálunk túlélői, de néhányuk kifejezetten a halál után “indul be”.

Ezek a túlvilági sejteknek nevezett csoport a szakértők szerint akár az örök élet kulcsát is rejthetik.

Egyelőre azonban fehér foltként tekint rájuk a tudomány, mivel senki sem tudja rekonstruálni, hogy milyen folyamatokban vesznek részt, és azt miként teszik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!