Érdekes világ

Az ukránok kiakadtak Orbán Viktor sáljára, bekéretik a magyar nagykövetet

Egyes hírek szerint maga Zelenszkij is teljesen kiakadt a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálon.

Egy sál, ami felháborította fél Európát

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez”

– írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Hirdetés

A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén.

A magyar nagykövetet (Íjgyártó István – a szerk.) be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról

– tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

A horvátok és a románok is kiakadtak

A horvát kormányfő a helyi sajtónak elmondta: nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország”-sálat visel.

Ugyanakkor elmondta:

„Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.”

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket. Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát.

A külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel

Hirdetés

– írja az Új Magyar Szó.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!