CímlapsztorikTudomány

Baj van: haldoklik az univerzum, mindenkit elér a “halálhozó”

A világnak egy globális, a mindenségre kiterjedő katasztrófával kell szembenéznie – figyelmeztetnek a tudósok.

Egy új tanulmány szerint rettentően hamar, jóval hamarabb, mint hogy a Nap kihunyna, megtorpanhat az Univerzum tágulása, amit a zsugorodás követ majd.

Ez lesz az általunk ismert Mindenség vége?

Hirdetés

Hiszen a “Nagy reccs” elmélete szerint egyre gyorsuló ütemben minden egymásba omlik majd, egyetlen pontba, ami az ősrobbanás előtti állapotba “regresszálja” vissza a mindenséget.

Egy friss tanulmány szerint a sötét energia nem egy állandó, hanem úgynevezett kvintesszencia, tehát egy olyan dinamikus mező, melynek tulajdonságai változnak az idő múlásával.

Ez tehát azt jelenti, hogy a sötét energia jelenleg ugyan a gravitációval ellentétesen működik, de ez idővel megváltozhat.

A meglepő következtetés az volt, hogy a sötét energia nem feltétlen állandó, hanem gyengülhet. Ahogy pedig gyengül a sötét energia ereje, úgy fog elillanni az antigravitációs tulajdonsága, és a sötét energia a minket körülvevő anyaghoz hasonlatossá válhat.

A következő meglepetés, hogy a számítások szerint ez a gyengülés (ami meglehetősen gyorsan fog lezajlani) valószínűleg már el is kezdődött – nem most, hanem évmilliárdokkal korábban.

A számítások szerint tehát a tágulás gyorsulása már most is csökkenőben van, és nagyon hamar, 65 millió év múlva, a gyorsulás teljesen le fog állni.

Ezt az eseményt követően 100 millió évvel később a sötét energia a gravitációhoz hasonlóvá válhat, és ezzel elkezdődik az Univerzum zsugorodása.

Magyarán 14 milliárd évnyi tágulást követően kezdődhet a zsugorodás.

Mindez kozmikus léptékben villámgyors változást jelent – 65 millió éve találta el a Földet az az aszteroida, ami miatt kihaltak a dinoszauruszok. De még a Napnak is lett volna egy jó 5 milliárd éve, mielőtt kihunyna – vagyis leállna benne a nukleáris fúzió.

Hirdetés

A zsugorodás maga lassú folyamat lesz – ha akkor még élnek emberek a Földön, azok kezdetben nem is vesznek ebből észre semmit. Még az is több milliárd évig tart majd, hogy a jelenlegi méret felére zsugorodjon a Mindenség.

Viszont a vég valóban elkerülhetetlen lesz.

Egy napon ha lesz még civilizáció a Földön vagy a kozmoszban, akkor szembe kell néznie azzal, hogy nincs tovább, és minden meg fog majd szűnni létezni egy adott ponton.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.