CímlapsztorikTudomány

Baj van: teljesen új oltásra van szükség a delta ellen

Segélykiáltás, avagy a tudósok megkongatták a vészharangot.

A vége az lesz, hogy mindenkinek újra kell oltatnia majd magát egy teljesen új vakcinával?

A brit Imperial College havi rendszerességgel megismételt kutatása a koronavírus-járvány terjedéséről azt mutatja, hogy a meglévő vakcinák hatékonysága a fertőzés és a betegség megelőzésében gyengülhet a vírus delta variánsának terjedésével.

Hirdetés

A beoltatlanok továbbra is jóval nagyobb veszélyben vannak, mint akiket megszúrtak.

Olyan koronavírus-vakcinákra lehet szükség, amelyek kifejezetten a koronavírus delta változata ellen kínálnak védelmet, mivel ez a mutáns előszeretettel fertőzi meg azokat, akiknek idővel gyengül az immunitásuk és egyben komolyabb megbetegedést okozhat náluk

– idézi a Bloomberg a londoni Imperial College legutóbbi React-1 jelentését.

Az intézet 2020 áprilisától kezdve adja ki tudományos helyzetelemzéseit a koronavírus-járvány alakulásáról az angol lakosság véletlenszerűen kiválasztott mintáinak statisztikai adatai alapján.

A legutóbbi felmérést 98 ezer 12 és 24 év közötti korú fiatal körében végezték június vége és július közepe között.

A mintában voltak olyanok, akiket beoltottak és olyanok, akiket nem.

Az egyik tanulság, hogy immáron száz százalékban a delta mutáns fertőzi az embereket.

A vizsgálat időszakban az oltások átlagosan 49 százalékos hatékonyságban védték meg az embereket a fertőzéstől, ami rosszabb, mint az egy hónappal korábban mért 64 százalékos adat. A vakcinák a beoltottak 59 százalékát védték meg a koronavírus-betegség tüneteinek kialakulásától, ami egy hónappal korábban még 83 százalék volt.

A kutatók ezt összefüggésbe hozzák azzal, hogy a delta változat fokozatosan kiszorította a korábbi mutánsokat a „piacról”, így arra a megállapításra jutottak, hogy az átkozott kórokozó olyan mértékben megváltozott, hogy immáron az emberi testben a korábbi vakcinákra válaszul kialakult antitestek nem kellő hatékonysággal szállnak szembe vele.

Hirdetés

Ezt látszik alátámasztani, hogy az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben, a világ legjobban beoltott országaiban nő a fertőzések és a kórházba kerülők száma.

Az USA-ban a szakértők könyörögnek az embereknek, hogy oltassák be magukat, mielőtt lehetővé teszik, hogy a vírus a mostaninál is veszélyesebb mutánsokat hozzon létre a testükben.

A helyzet romlása ellenére a meglévő oltások még mindig viszonylag jó védelmet kínálnak az embereknek.

A két szúráson túl lévők háromszor kisebb eséllyel fertőződnek meg a deltával, mint azok, akik nem kapták meg az vakcinát.

A körükben jóval kisebb a súlyos megbetegedés veszélye is, továbbá kevésbé terjesztik a járványt, mint oltatlan társaik.

Az aggodalmakat növeli, hogy a teljesen beoltottnak tekinthető országok helyzetének bizonytalanságát mutatja, miközben a világ népességének átlagosan csak 13 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus-oltás mindkét dózisát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.