CímlapsztorikEgészségünk

Bazsalikommagot a gyomornak? Döbbenetes hatásai vannak a „bazsalikomvíznek”

Akik kipróbálták, állítólag elképesztő változásokról számoltak be.

A bazsalikommag évszázadok óta az ayurvédikus és kínai orvoslás részét képezi, de napjainkban egyre közkedveltebb a nyugati országokban is.

Bár jelenleg is zajlanak kutatások a magvak egészségre gyakorolt hatásairól, biztosan nem ártunk vele, ha beépítjük az étrendünkbe, írja a Care2.

Hirdetés

Már az elején fontos leszögezni, hogy a kerti bazsalikom nem összekeverendő közeli rokonával, a hazánkban is egyre ismertebbé váló tulsival, aminek főként a leveleit hasznosítják, a magjai viszont kevésbé értékesek.

Az összehasonlítás apropója, hogy a bazsalikommag vízbe áztatva ugyanúgy zselatinossá válik, mint a chia mag, ezért sok ázsiai ország konyhájában sűrítőanyagként is használják.

A sejtések szerint a bazsalikom magjai antioxidáns, antibakteriális, görcsoldó, gomba-, rák- és vírusellenes hatásúak.

Mint azt korábban megjegyeztük, egyelőre nagyon kevés tudományos kutatás áll rendelkezésre a feltételezett csodamagról, aminek egyik oka lehet, hogy széles körben nem terjedt még el, de a kezdetleges tanulmányok eredményei biztatóak.

Szabályozza a vércukrot

Az amerikai Sutter Gould Medical Foundation megállapítása szerint a bazsalikommag segít kontroll alatt tartani a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél.

Segíti az emésztést

Áztatáskor a bazsalikommagok külső rétegén lévő rost nyálkássá válik, ezáltal hashajtó hatással bír. Éppen ezért a kínai orvoslásban gyomorgörcsök, székrekedés és emésztési zavarok enyhítésére is használják.

Étvágyszabályozás

Egyes szakértők azt állítják, hogy az áztatott magokban lévő rost telített érzést ad a gyomrunkban. Ennek következtében lanyhul az étvágyunk és segít leadni a felesleges kilókat.

Tisztítja a légutakat

Tradicionálisan a bazsalikommagot már hosszú idők óta a megfázás, az influenza, a köhögés és az asztma ellenszereként vetik be Ázsiában.

Stresszoldó

A mag fogyasztása egyértelműen jó hatást gyakorol a közérzetünkre, és segít legyőzni a mentális fáradtságot, a depressziót és a migrénes fejfájást is.

Hirdetés

Bőrön is alkalmazható

A bazsalikommagot gyakran olajokhoz keverik, mert hatékonyan gyógyítja a bőrön keletkezett sebeket, vágásokat és fertőzéseket.

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy thaiföldi kutatás egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a bazsalikom magjának fogyasztásával csökkenti a páciensek koleszterinszintje.

A bazsalikommag egyébként sokkal gyorsabban megdagad a vízben, mint a chia, és egy sűrű, zselatinszerű keverékké alakul át.

Ha nem érünk rá, akkor a magokat már rögtön a feldagadás után igénybe vehetjük, de ajánlott néhány órát állni hagyni, ez biztosítja ugyanis, hogy az emésztőenzimek tökéletesen felszabaduljanak benne.

A magok fogyaszthatók zselészerű mivoltjukban is, de ízlés szerint át is öblíthetjük azokat.

Ügyeljünk rá, hogy ne adjunk áztatott magokkal felkevert üdítőt vagy desszertet gyerekeknek vagy nyelési nehézségekkel küzdő embereknek, mert a nagyobb darabok elakadhatnak a torkukon.

A bazsalikommag körülbelül akkora, mint a chia mag. A különbség, hogy előbbi teljesen fekete, könnycsepp alakú, míg utóbbi jellemzően szürke árnyalatú és kerek a formája.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.