CímlapsztorikTudomány

Beindult az újabb nagy világjárvány Európában: a WHO közleményt adott ki

A covid után ezzel kell megküzdenie a világnak? A szakértők elmondtak mindent, amit eddig tudni lehet…

A WHO figyelmeztetése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint eddig tizenegy országból jelentettek majomhimlős megbetegedéseket, Svájcban és Izraelben szombaton azonosították az első eseteket.

Az első svájci fertőzött egy Bern kantoni lakos, aki külföldön került kapcsolatba a vírussal – közölte a kanton egészségügyi igazgatósága.

Hirdetés

A hatóságok közleménye szerint megtörtént a kontaktkövetés, az érintetteket tájékoztatták. A fertőzött ambuláns kezelést kap és otthonában helyezték karantén alá.

Berlinben legalább két fertőzöttet azonosítottak – közölték szombaton a német főváros egészségügyi hatóságai. Egy nappal korábban Münchenben észlelték az első esetet, egy 26 éves brazil férfi a fertőzött.

Hollandiában regisztrációs kötelezettséget vezettek be a majomhimlőgyanús esetekre, a megbetegedések nyomon követése érdekében. Hollandiában eddig két fertőzöttet azonosítottak.

Spanyolországban is jelen van.

Ausztráliában is megjelent a vírus, a fertőzött egy Victoria államban élő férfi, aki nemrégiben tért vissza Nagy-Britanniából.

A BBC szintén a WHO-ra hivatkozva szombaton tette közzé, hogy nem tizenegy, hanem már tizennégy országban azonosították a fertőzést.

A pontos tünetek

Ezt a ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a kiütések, a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak.

Az ember és ember között nehezen, de személyes érintkezés alatt elsősorban testnedvek, köztük a nyál útján terjedő majomhimlő vírusának nincs ellenszere.

Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak a csak ritkán halálos majomhimlő ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a nyugati országokban az esetek többségét férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiak esetében észlelték.

Hirdetés

A WHO kutatja a vírus átadásának lehetséges módjait

– írja az MTI.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.