CímlapsztorikEgészségünk

Betiltják az IQOS-t és a hasonló hevítéses dohánytermékeket: itt a részletek és a végső határidő!

Az Európai Unió a rák elleni harc jegyében lépett azonnali hatállyal egy nagyon drasztikusat. Magyarországot és mindenkit érint!

Betiltanák az ízesített hevítéses dohánytermékek árusítását az Európai Unióban annak érdekében, hogy 2040-re öt százalékra csökkenjen a dohányzók száma az unión belül

– közölte az Európai Bizottság szerdán.

Hirdetés

A testület azért akar fellépni a hevítéses dohánytermékek ellen, mert ezek eladása rohamosan megugrott Európában az elmúlt években.

Júniusi jelentésük szerint 2018 és 2020 között az ilyen típusú cigaretták eladása 924 millióról 19,7 milliárdra nőtt, ami több mint 2000 százalékos növekedés.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta:

Tízből kilenc esetben a tüdőrák oka a dohányzás.

Ezért az a cél, hogy minél inkább visszataszítóvá tegyék a cigarettázást, ezzel megvédjék az állampolgárok egészségét és életeket mentsenek meg.

Az Európai Bizottság javaslatát – amely csak a dohányhevítéses elektromos cigarettákra terjedne ki, a csak nikotint tartalmazókra, mint például az Elf Barra nem – az Európai Tanács és az Európai Parlament is tárgyalja majd.

Ha elfogadják, a tagországoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy jogszabályt hozzanak a rendelkezésről, és további három hónapjuk ennek érvényesítéséig.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.