Tudomány

Bizonyították, hogy a földi élet nagy valószínűséggel földönkívüli eredetű

A JAXA és a NASA munkatársai valami olyanra bukkantak, ami újraírja az összes biológia tankönyvet és az élet eredetét a Földön.

Olyan molekulákra bukkantak meteoritokban, amik az élet alapvető építőköveiként ismertek.

Amerikai és japán űrkutatók egy csoportja olyan eredményekhez jutott, amik tovább erősítik azt az elméletet, ami szerint a földi élet előfutárai valójában az űrből származnak – olvasható a ScienceNews tudományos híroldalon.

Hirdetés

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók Földre hullott űrsziklákat, azaz meteoritokat vizsgáltak, amikben megtalálhatók voltak azok a nukleotidbázisok, amik együtt alkotják a DNS-t és az RNS-t, vagyis a földi élet molekuláit.

A felfedezés fontos előzménye, hogy a kutatók a – földi élet építőköveiként is emlegetett – nukleobázisok közül hármat már évtizedekkel korábban beazonosítottak a széngazdag meteoritokban.

Ez a három bázis az adenin, a guanin és más szerves vegyületek darabkái voltak.

A kutatók mindemellett uracilra utaló nyomokat is láttak, ám két másikat, a citozint és a timint nem sikerült detektálni – egészen eddig.

Szakértők egy csoportja – az amerikai NASA és a japán űrügynökség, a JAXA közreműködésével – ugyanis nemrég ezt a két bázist is kimutatta meteoritokban.

Az eredmény egy új módszernek köszönhető: a kutatók ezúttal nem savas reagensekkel dolgoztak, hanem „sima” vizes közegben, ami nem okozott kárt a törékeny vegyületekben.

A technika alkalmazásával a kutatók négy meteoritmintát vizsgáltak, amik olyan űrsziklákból származnak, amik évtizedekkel korábban értek földet Ausztráliában, Kentuckyban és Brit Kolumbiában.

A szakértők a bázisokat és más, az élettel kapcsolatos vegyületeket kerestek bennünk. A csapat pedig

mind a négyben kimutatta az adenint, a guanint, a citozint, az uracilt és a timint, valamint számos, ezekkel kapcsolatos vegyületet, illetve néhány aminosavat.

Hirdetés

A technikát később talajminták elemzéséhez is felhasználták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a beazonosított bázisok itt milyen mennyiségben fordulnak elő.

Azt találták, hogy néhány vegyület értéke a meteoritok esetében magasabb volt, mint a talajmintában.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy e vegyületek ilyen a kőzetekben érkezhettek a Földre, noha biztosat egyelőre nem lehet mondani.

A témában rövidesen egy új vizsgálat zajlik majd, amihez ráadásul egy igen érdekes helyről, a Bennu aszteroida felszínéből érkezik minta.

Ezt a NASA OSIRIS-REx nevű szondája hozza a Földre, várhatóan 2023 szeptemberében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.