CímlapsztorikÉrdekes világ

Borzalom: ismét 180 felett a napi halálozások száma itthon

Tragikusak az elmúlt 24 óra adatai. Szerintetek lesz ebből karácsonyi lazítás?

4153 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 280 400 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 181 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6965 főre emelkedett.

Hirdetés

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 80 752 fő, az aktív fertőzöttek száma 192 683.

Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti.

Kórházban 7646 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen

– olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Mint írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Szombattól a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben.

A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben – az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is.

Hirdetés

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték, és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett.

A vásárláskor továbbra is kötelező a maszk viselése.

Az időseket arra kérik, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.