Érdekes világ

Breaking: kivezetik az 5 Forintosokat jön a 30 ezres bankjegy is Győzike képével?

Megszólalt az MNB a pletykák kapcsán!

A magas infláció mellett adja magát a kérdés: mikor romlik annyit a pénzünk, hogy az ötforintos távozik, és egy nagyobb címlet viszont megjelenik.

Ez magával vonná a logikus következtetést, hogy az 5 forintosok teljesen elértéktelenednek, és be kellene vonni őket.

Hirdetés

Éppen ezért az elmúlt hetekben valóban felmerültek ilyen pletykák is, valamint egyesek már arról beszéltek, hogy az MNB bevezetheti a 30 ezres címletet is.

Sőt, több helyen olyan pletykák is elterjedtek, miszerint Gáspár Győző, azaz Győzike szerepelhet majd a 30 ezres bankjegyen.

Most az MNB maga szólalt meg:

A jegybank adatai szerint az elmúlt években az 5 forintosok aránya a forgalomban lévő érmék összetételében nem változott, több mint egy évtizede stabilan 33 százalék körüli.

AZ 5 FORINTOSOK BEVONÁSA NINCS NAPIRENDEN

– szögezte le az Index kérdéseire az MNB.

Egy új címlet bevezetésének költségei az alapanyagköltségen kívül magában foglalják a tervezés, fejlesztés és a tesztelés költségeit is.

Az új érmék bevezetésének költség-haszon elemzéséről bővebben az MNB honlapján olvashatunk, ahol a 200 forintos példáján keresztül mutatják ezt be.

ÚJ BANKJEGY- VAGY ÉRMECÍMLETEK BEVEZETÉSE NINCS NAPIRENDEN

Hirdetés

– felelte a jegybank arra a kérdésünkre, hogy vannak-e konkrét tervek 30 ezer forintos vagy egyéb más bankjegy bevezetésére a közeljövőben.

Nem érkeznek egyhamar nagyobb címletek, ugyanis a jegybank hatályos készpénzes stratégiájában a jelenlegi címletstruktúra megtartásáról döntött a Monetáris Tanács.

Ha új címlet jönne, az MNB egyébként minden csatornán szólna róla.

És persze valójában az sem igaz, hogy Győzike arcképét egy bankjegyre nyomtatnák, ezek a pletykák csak humorosnak szánt anekdoták, melyek a közösségi médiában terjedtek el.

Így aki ezekre a „különleges” címletekre vár, azokat el kell hogy keserítsük.

Jelenleg nincs hivatalos céldátum az euró magyarországi bevezetésére sem.

Magyarország ERM-II-es árfolyamrendszerhez való csatlakozása után lesz szükség annak megvizsgálására, hogy a Magyar Pénzverő Zrt. és a Pénzjegynyomda Zrt. milyen szerepet tölthet be az euró fizetőeszközök gyártásában

– jelezte lapunknak a jegybank.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.