EgészségünkTudomány

Breaking: tévesen mutathatnak negatív eredményt a gyorstesztek a fertőzésnél!

Az antigén gyorstesztek lehet hogy mégis használhatatlanok? Megszólalt az amerikai gyógyszerfelügyelet is!

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szerint az antigén-gyorstesztek akkor is negatív eredmény mutathatnak, ha a betegnél az omikron már tüneteket is produkál.

Kevésbé lehetnek pontosak a koronavírus-gyostesztek az omikron-variáns esetén – figyelmeztet az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA).

Hirdetés

A vizsgálatok alapján az antigén gyorstesztek egy része kevésbé lehet érzékeny az omikronra, ezért nagyobb eséllyel lehet tévesen negatív az eredmény.

Ettől függetlenül azonban az FDA azt javasolja, továbbra is használják az emberek a gyorsteszteket.

A novemberben felfedezett omikron az Egyesült Államokban is gyorsan terjed, a korábbi mutációkhoz képest sokkal könnyebben képes megfertőzni az embereket.

Egy brit kutatási eredmény alapján szerencsére úgy tűnik, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok.

A Gizmodo beszámolója szerint korábban az FDA azt közölte, hogy a gyorstesztek pontossága nem változott az omikronnal, az elmúlt hetekben azonban egy, a korábbitól eltérő eljárással is tesztelték ezeket, és úgy tűnik, mégis érdemes fenntartásokkal kezelni a gyorstesztek által adott eredményt.

Ha valaki a fertőzés tüneteit észleli magán, de az antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat, akkor érdemes egy PCR-tesztet is elvégeznie, hogy kiderüljön, a gyorsteszt eredménye mennyire volt félrevezető.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.