CímlapsztorikÉrdekes világ

Brüsszel megszüntetheti a benzinár stopot?

Kettős üzemanyagár: elbukhat Brüsszelben a magyar szabály?

Sértheti az uniós szabályokat az üzemanyagárakra vonatkozó új szabály, amely szerint a külföldi rendszámú autók tulajdonosainak a piaci áron kell tankolniuk.

Akutatak úgynevezett totemoszlopain 480 forintos üzemanyagárat kell kiírni, tankolásnál kis számokkal 720 forintot, a kasszánál pedig 720 forint literenkénti árat kérnek el.

Hirdetés

Mindez fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, nem beszélve arról, hogy hátrányosan különböztetjük meg a külföldi állampolgárokat.

Attól tartunk, hogy tömegével perelhetik a benzinkutakat emiatt

– mondta a 24.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a héten vezetett új üzemanyagár-szabályozásról.

Ennek a lényege, hogy csak magyar rendszámú autóba lehet árstopos üzemanyagot tankolni maximum 480 forintért, a külföldieknek a piaci árat, azaz több mint 700 forintot kell fizetniük.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász pedig arról beszélt a portálnek, hogy lapvető uniós alapszabály, hogy a fogyasztók közötti bármilyen diszkrimináció tilos, az üzemanyagok kettős árazása pedig ezt a szabályt sértheti.

Utalt arra a német kezdeményezésre, amely fizetőssé tette volna a német sztrádákat a külföldi autósoknak, de az EU-s jog nem engedte ezt a különbségtételt, így végül letettek erről a tervről.

Szerinte nem egyértelmű, hogy jogszerű-e az intézkedés, mert az Európai Bíróság gyakorlata szerint kedvezménnyel is lehet diszkriminálni a fogyasztók között.

A diszkrimináció tilalma mellett fogyasztóvédelmi aggályokat is felvet a kettős árazás.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.