CímlapsztorikÉrdekes világ

Brutális európai szankciók jönnek: hadat üzentek a szabadság elnyomóinak

Ez alaposan átrendezheti a politikai terepasztalt és a teljes európai erőviszonyokat is?

Az Európai Unió bejelentette, hogy új szankciókat fog bevezetni Fehéroroszország ellen, az ország helyzetének megvitatására szolgáló vészhelyzeti ülést követően.

A lépésre azt követően került sor, hogy Minszkben és más városokban tíz napja folynak a tiltakozások.

Hirdetés

A videokonferencia után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a blokk szankciókat fog bevezetni azon belorusz tisztviselőkkel szemben, akik felelősek a kormányellenes tüntetők ellen elkövetett “sokkoló és elfogadhatatlan” cselekedetekért.

A szankciókat “jelentős számú személyre” fogják kiszabni. Az EU vezetői együttesen egyetértettek abban, hogy Fehéroroszországban az augusztus 9-i választás eredményeit “elcsalták”.

Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke szerint a szankciókat mindenki egyhangúlag támogatta, és a gazdasági korlátozásokat úgy fogják végrehajtani, hogy azokkal “ne okozzanak kárt Fehéroroszország népének”.

A szankciók által érintett személyek listáját “a lehető leghamarabb” el kell fogadni, tette hozzá.

Az EU tisztviselők nem jözölték, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt közvetlenül érintik-e az intézkedések.

Von der Leyen szerint az EU támogatni fogja a békés hatalomátadást Fehéroroszországban, és 53 millió eurót különít el a civil társadalom és az ország Covid-19 válaszának támogatására.

Az EU tisztviselői azt is kijelentették, hogy új választásokat szeretnének látni Belaruszban.

Svetlana Tikhanovskaya, a vitatott választások fő ellenzéki jelöltje azt sürgette az Európai Tanács ülését megelőzően, hogy ne ismerjék el a Fehéroroszországban tartott választás eredményeit.

Elmondta, hogy új szavazásra van szükség nemzetközi felügyelet mellett, de hangsúlyozta, hogy az EU-nak tiszteletben kell tartania a belarusz nép döntését.

Hirdetés

Forrás: Euronews

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.