Érdekes világ

Brutális vízharcok az USA-ban: ez lesz a jövő, már most elkezdődött a háború érte!

Kalifornia évek óta súlyos vízhiánnyal küzd, ugyanez elkezdett ez egész világra kiterjedni. A jövő háborúit a vízért fogjuk vívni, avagy ki fog utoljára szomjan halni!

Már ott tart az Amerika-szerte kialakuló nagy vízválság, hogy a mexikói farmerek fellázadtak.

Meg akarják ugyanis akadályozni, hogy több millió köbmétert exportáljanak az USA-ba.

Hirdetés

A vízhiány és a klímaváltozás egyre több háborús konfliktushoz vezet – hívja fel a figyelmet az ENSZ világszerte az egyre aggasztóbb jelenségre.

A Föld nagy területei kezdenek el kiszáradni, Amerikában és a világon is a fúrott kutak nagyon nagy része kezd kiapadni.

Ennek az oka az, hogy a talajvíz egyre inkább eltűnik, csontszárazzá válnak komplett régiók. Ez pedig már most megágyaz a jövő vízháborúinak…

Mexikóban már vér is folyt: amikor a rendőrök és a katonák tüzet nyitottak a La Boquilla-gátnál összegyűlt, köveket dobáló és husángokkal támadó tömegre, egy nő életét vesztette, férje pedig súlyosan megsebesült.

A mexikói-amerikai határ közelében lévő hatalmas építménynél az utóbbi hetekben gyakoriak az erőszakos akciók, a gát őrzi ugyanis annak a mintegy 300 millió köbméter víznek a nagy részét, amelyet a már jó ideje érvényben lévő mexikói-amerikai egyezmény értelmében át kellene adni az USA-nak.

Akkor is, ha éppen Mexikóban a mostanihoz hasonló szárazság pusztít és akkor sem lenne elég víz a mezőgazdasági termelőknek, ha ők öntözhetnének a tározóból.

Ezért érthető, hogy a mexikói gazdák mindent elkövetnek, hogy náluk maradjon a víz, s ha végül mégis átküldik a szomszédba a vizet, az nem használ a populista jelszavakkal hatalomba került új államfő, Andrés Manuel López Obrador népszerűségének.

„Ha a kormány idejön és elrabolja a tulajdonunkat, nincs más lehetőségünk csak az, hogy megvédjük magunkat” – ígérik a farmerek, akik szerint a szárazság elmúlta után is át lehet engedni a vizet az USA-ba.

Amerikában is nagy ütemben romlik a helyzet.

Hirdetés

A hatalmas Tulare-tavat már évtizedekkel ezelőtt kiszárították, s most – a százaság miatt – a talajvíz fogy drámai mértékben. Az utóbbi három évben jelentősen felgyorsult a talaj süllyedése – van, ahol már közel tíz méterrel került lejjebb a talaj.

A súlyosbodó vízhiány nem csak Észak-Amerikában okoz komoly gondokat. Az ENSZ becslései szerint 2050-ben már mintegy ötmilliárd ember él majd olyan körzetekben, ahol tartósan nem lesz elég víz.

Emiatt még több konfliktus tör majd ki, a kaliforniai Pacific Institute felmérése szerint már most is kétszer annyi, víz miatti incidens tör ki a világban, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Irakban, ahol 120 ezer ember betegedett meg a fertőzött víztől, tömegtüntetések törtek ki, s a szakértők szerint Közép-Ázsiában is komoly összecsapások alakulhatnak ki a vízhiány miatt.

A jövő nagy háborúi és valamennyi globális veszélyhelyzet, geopolitikai katasztrófa mind a vízzel, annak hiányával vagy minőségével kapcsolatban fog kirobbanni.

Az ENSZ vészjósló jövőt vetít előre, ha minden a jelenlegi ütemben halad.

Avagy a harmadik világháború majd arról fog szólni, hogy ki fog utoljára szomjan halni?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.