CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Dr. Oroszi Beatrix: készülünk a negyedik hullámra

Ennek már tényleg soha nem lesz vége?!

Túl vagyunk a csúcson, de csak óvatos optimizmussal tekinthetünk az adatokra – állítja Orosz Beatrix járványügyi szakértő.

Elmondta, hogy jelen pillanatban a harmadik járványhullám csúcsához képest mintegy 40 százalékkal csökkent az átlagos napi regisztrált esetszám, ami mindenképpen pozitívum.

Hirdetés

Ez azonban szerinte még mindig veszélyes zónának minősül, nagyságrendileg a második járványhullám csúcsának megfelelő értéknél járunk.

Vannak vészjósló jelek, amik azt mutatják, hogy még nem lazíthatunk:

“Fontos, hogy a csökkenés üteme továbbra is ilyen gyors maradjon, hogy hamar elhagyhassuk a veszélyes zónát. A teszteknél még mindig húsz százalék körüli a pozitívak aránya. Sajnos ez tény.”

-tette hozzá.

Egy esetleges újabb hullámról szólva azt mondta,

folyamatosan készülünk rá, miközben azt reméljük, soha nem lesz negyedik hullám. A járványügy kicsit olyan, mint a tűzoltóság: felállítjuk a vészjelző rendszert és reménykedünk, hogy soha nem lesz riasztás.

Ha nem lennénk állandó készültségben, elveszíthetnénk az éberségünket, a gyors reagálás lehetőségét. Most persze elsősorban az foglalkoztat bennünket, hogy milyen lesz a jelenlegi hullám lecsengésének az üteme.

Mint fogalmazott, ha az emberek szabálykövetése jelentősen romlik, akkor nagyon sokan kerülhetnek még súlyos állapotba, de ha egy darabig mindenki, még az oltottak is, viselik a maszkot, tartják a fizikai távolságot, akkor gyorsabban, kevesebb áldozat árán tudnánk lejönni a járvány csúcsról.

Szerinte ha fokozatosan és lassan nyitunk, akkor nagy valószínűséggel ez már nem fog egy negyedik járványhullámot elindítani, mert időközben az átoltottság is folyamatosan növekszik.

Hirdetés

Ha változnak a paraméterek, például az emberek egyszerre feladják az egyéni védekezést, akkor az felülírhatja mindazt, amit én most mondtam.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.