CímlapsztorikÉrdekes világ

Dr. Végzet szerint közel vagyunk a társadalmi katasztrófához – ha nem lesz oltás, mindennek vége

Nouriel Roubini professzor szerint nagy a baj, és minden azon áll vagy bukik, hogy meglesz-e a végleges és biztonságos oltás.

A világgazdaság a lassú kilábalás kockázatával került szembe, sőt, jöhet egy újabb visszaesés, ha nem sikerül záros határidőn belül megtalálni azokat az oltásokat, amelyeket kellően sok ember megkaphat

– nyilatkozta a Bloombergnek.

Hirdetés

Korábban úgy vélte, hogy a gazdaság a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió mélypontjáról mintegy visszapattan, és amilyen gyors volt a hanyatlás, olyan gyors lesz a kilábalás, azaz a gazdaság V alakú utat jár be.

Ma már úgy látja, hogy a visszaesés mélyén hosszabb ideig elidőzhetnek a gazdaság szereplői, aztán jöhet a fellendülés, azaz U alakú lesz a változás.

Ennél rosszabb lehet a helyzet, ha a világ gyógyszerfejlesztői nem tudnak gyorsan előállni a vírus elleni vakcinával, illetve ha a gazdaságösztönző csomagok nem lesznek elég hatásosak.

Ez esetben a beinduló növekedés megtörhet és a történet W alakot ölthet.

A fejlett országokban lelassult a fellendülés, sőt, egyes európai országokban vissza is fordult.

Az Egyesült Államokban a professzor nemes egyszerűséggel azt várja, hogy a lakáspiac hamarosan összeomolhat, Európában pedig a járvány új hulláma miatt a munkanélküliség következő növekedési periódusa jöhet.

Szerencséjük az öreg kontinens munkavállalóinak, hogy munkahelyeik sokkal komolyabb védelemben részesülnek, mint az Újvilágban.

Az erősebb szociális kohézió jobb eredményeket hoz a válságok idején, mint az USA-ban jellemző “vadnyugati kapitalizmus”

– mondta Roubini.

Hirdetés

Ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy míg Németországban, sőt, a koronaválságtól sokkal keményebben sújtott Olaszországban is viszonylag kevéssé nőtt a munkanélküliség, addig az Egyesült Államokban két számjegyű a munkanélküliségi ráta…

Ami a valóságosnál valószínűleg kedvezőbb képet mutat, mivel sokan nem jelentkeznek be a munkanélküli-ellátásba, így nem jelennek meg a munkaügyi statisztikában.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.