CímlapsztorikÉrdekes világ

Egész Európa befagyhat: tudósok egy újabb jégkorszakra hívták fel a figyelmet

Azonnali cselekvésre van szükség, már észlelhetőek a jelei – ha nem készülünk fel rá, emberek milliói kerülnek majd veszélybe.

Ha leáll, jön a következő jégkorszak?

Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat.

Ez a forró égövi óceáni áramlás ma gyengébb, mint bármikor a korunkat megelőző ezer évben, ezt már világosan látjuk az üledékekből és a jégmagokból.

Hirdetés

Ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában

-írja a rakéta.hu.

12 ezer évvel ezelőtt már megtörtént egyszer

A tudósok a vizsgálataik alapján a Golf-áramlat 12 ezer évvel ezelőtti, szinte teljes leállását tekintik a “Nagy fagy” (Younger Dryas) esemény előidézőjének, melynek során a világ rövid időre visszacsúszott a nemrégiben maga mögött hagyott jégkorszakba.

Ez pedig most ismét bekövetkezhet.

Folyamatosan gyengül, elértük a kritikus pontot

Az áramlat csak a 20. Század közepe óta 15 százalékkal gyengült, és az óceán üledékei, a jégmagok, a korallok és még a fák gyűrűi is pontosan jelzik erejét a korábbi időkben.

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban arra a következtetésre jutottak, hogy a történet egyértelmű: a Golf-áramlat legalább 1600 éve nem volt ilyen gyenge.

Észak-Európa sajnos egy éghajlati rendellenességben, egy klímakivételben él. A világon sehol máshol nincsenek ilyen optimális körülmények az emberi túléléshez, ilyen messze az egyenlítőtől.

Rahmstorf megállapításai ugyanazon a héten láttak napvilágot, amikor publikálták az Atlanti-óceán északi részébe kerülő édesvíz változásának sebességét bemutató modellt, mely épp annyira hozzájárulhat a Golf-áramlat leállításához, mint maga a rendszerbe kerülő édesvíz-mennyiség.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.