CímlapsztorikÉrdekes világ

Egy 24 éves cikk megjósolta a járványt? Ezt magyarázza meg valaki…!

Egyesek szerint a cikket jövőből érkezett időutazók írták egyfajta figyelmeztetésként, mert az általuk leírt dolgok egy az egyben megvalósultak napjainkra.

Akárcsak a járvány… Szerintetek mi lehet rá a magyarázat?

Véletlen egybeesés? Vagy annál többről van szó…?

Hirdetés

A Twitteren egy olyan 1997-es Wired-cikk került elő, amelyben a 21. század tíz potenciális kihívását mutatták be

– szúrta ki az IFLScience.

A közel 25 éves írásban a geopolitikai feszültségtől a klímaválságon át a világjárványig több olyan probléma is szerepel, melyekkel már most szembe kell néznünk.

A jóslatok között akadnak olyanok, amelyek a korszakban elég biztosnak tűntek.

Az 1990-es években az Egyesült Államok és Kína kapcsolata alapján sejteni lehetett, hogy a viszony egyre ellentétesebb lesz, és bár újabb hidegháború egyelőre nem robbant ki, technológiai és gazdasági értelemben már javában dúl a konfliktus a két ország között.

A szerzők azt is jól látták, hogy Oroszországban egy Európát fenyegető maffiaállam fog kiépülni, de a világszerte erősödő terorrizmus kapcsán sem tévedtek.

Hasonló módon a klímaváltozás élelmiszer-ellátásra gyakorolt negatív hatásait is sejteni lehetett, az első éhínség, amelyet bizonyítottan a globális felmelegedés okozott, Madagaszkárban kezdődött a közelmúltban.

Emellett az is várható volt, hogy a környezetszennyezés rengeteg megbetegedést okoz majd, igaz, ezen a területen a szigorításoknak köszönhetően némi javulás tapasztalhattunk az utóbbi időkben.

A cikkben ugyanakkor kevésbé egyértelmű előrejelzések is felbukkannak.

Hirdetés

Lehetséges veszélyként mutattak be például egy pandémiát, egy modern influenza-világjárványt vagy egy ahhoz hasonló eseményt.

Noha a szakértők már 2020 előtt is figyelmeztettek egy potenciális pandémiára, 1997-ben ez még extrém jóslatnak számított.

Az előrejelzés sajnos igaznak bizonyult, a Covid-19 eddig világszerte mintegy 5,16 millió ember halálát okozta, és elképzelhető, hogy a világjárvány csak ízelítő a jövőből.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.