Érdekes világ

Egy férfi Manilából Mexikóba teleportált: Gil Perez esete előtt értetlenül állnak a tudósok

Gil Perez sztorija az egész világot bejárta. Bizonyítani is tudta a teleportációját!

Hogy mi történt valójában, az soha nem derül ki.

Egyes történelmi legendák enyhén szólva is érdekesek, és bár sokan gyanakvóak a szellemtörténetekkel és a földönkívüli találkozásokkal kapcsolatban, egy bizonyos mexikói népi legenda mindenképpen felvet néhány izgalmas kérdést.

Hirdetés

Egy tizenhatodik századi katonáról, Gil Perezről szól ez a legenda, aki állítólag több mint 14000 kilométert teleportált.

A legenda szerint 1593. október végén egy, a Spanyol Birodalmat szolgáló katona (akinek valódi kiléte ismeretlen, de akit a 20. századi jelentések szerint Gil Perezként azonosítanak) a Manilában található Palacio del Gobernadort, a Kormányzói Palotát védte. 1593. októberében rengeteg cselszövés történt, és Mexikó kormányzóját, Gómez Pérez Dasmarinast megölték.

Abban az időben a Fülöp-szigetek egyes részei 1565 óta spanyol fennhatóság alatt álltak.

A régió hetedik kormányzójaként Dasmarinas spanyol expedíción vett részt, hogy további területeket foglaljon el a kelet-indonéziai Maluku-szigeteken, amikor a hajó fedélzetén lévő kínai evezősök evezősök
lázadást szítottak.

Dasmarinast tetteik következtében megölték. Dasmarinas és spanyol őreinek többsége meghalt a harcokban, néhányan pedig el tudtak menekülni.

Miközben új kormányzót választottak, a fülöp-szigeteki spanyol gyarmat káoszba süllyedt.

Míg a kolónia többi spanyol lakossága az utódlásra vonatkozó információkra várt, a manilai spanyol őrök a palota őrzésével voltak elfoglalva.

Egy éjszakai őrszolgálaton az adott katona Gil Perez szédülni kezdett és elfáradt, amit azonnal jelentett feletteseinek. Miután elhatalmasodtak rajta ezek az érzések, leült az egyik fal mellett, és egy rövid időre lehunyta a szemét.

Úgy tűnt, mintha Gil Perez csak néhány másodpercre hunyta volna be a szemét, mielőtt egy teljesen más helyen találta volna magát, mint ahol korábban volt.

Hirdetés

Mivel nem tudott hollétéről, gyorsan elfogta egy csoport másfajta egyenruhát viselő őr, akik kihallgatták a személyazonossága felől.

Amikor válaszolt, letartóztatták és börtönbüntetésre ítélték. Azt mondták neki, hogy a spanyol hadsereg dezertőre, annak ellenére, hogy Mexikóvárosban tartózkodik, és több mint 9000 kilométerre van a spanyol fővárostól.

A katona szerencsétlenségére Mexikóváros ekkor még a Spanyol Birodalom része volt, és jellegzetes egyenruhája, valamint állítása, hogy Manilából származott, csak erősítette az ellene felhozott vádakat,
lehetővé téve a hatóságok számára, hogy letartóztassák és börtönbe vessék őt.

Gil Perez megpróbálta demonstrálni ártatlanságát azzal, hogy leírta, hogyan gyilkolták meg a kormányzót.

A hír azonban még nem érkezett meg a Mexikóváros és Manila közötti nagy távolság miatt. Vádlói vagy azt hitték, hogy őrült, és megpróbált magyarázatot adni most, hogy letartóztatták, vagy pedig azt, hogy az ördöggel cimborál. Csak hónapokkal később érte el a kormányó halálának híre az országot, amikor egy hajó a Fülöpszigetekről megérkezett Mexikóba.

Ahogy terjedt a hír, világossá vált, hogy jóvátétel várható a börtönben sínylődő spanyol katona számára. Meséjét most igazolták, és megállapították, hogy a katona igazat mondott, és véletlenül és akaratlanul került át egy másik kontinensre.

Ezt tovább erősítette, amikor a hajó egyik filippínó utasa felismerte a katonát, és elismerte, hogy a kormányzó halálát követő napon látta őt a Fülöp-szigeteken, és megállapította, hogy igazat beszél.

Szerencséjére kiengedték, és hazatérhetett.

Bár a teleportáló katonáról szóló legenda folklórnak tekinthető, számos kortárs beszámoló létezik a történetről.

Egy évszázaddal az esemény után, 1698-ban Gaspar de San Agustin spanyol prédikátor és történész írt egy beszámolót.

San Agustin felidézi a teleportáló katona esetét a Fülöp-szigetek spanyol meghódításáról szóló narratívájában, és azt mondja, hogy a férfit biztosan boszorkánysággal vádolták.

Az 1593-as eseményekhez szintén szorosan kapcsolódik egy 1609-es történet Dasmarinas meggyilkolásáról, amit egy Antonio de Morga nevű spanyol katona rögzített.

De Morga abban az évben kiadta a “Sucesos de las Islas Filipinas”-t , amelyben részletezi a Fülöp-szigetek spanyol meghódítását, és miközben Dasmarinas meggyilkolásának hírének terjedését tárgyalja, egy szokatlan interpolációt is beiktat.

Abban az évben a hajók nem indultak el a Fülöp-szigetekről Új-Spanyolországba (az amerikai kontinensen lévő spanyolok által ellenőrzött területekre).

Eközben Új-Spanyolországban, mivel nem jöttek hajók, azt gyanították, hogy a szigetek bajban vannak. Ugyanakkor Mexikóvárosban nem tudták, honnan származnak ezek a pletykák.

Ez a szokatlan dolog azt bizonyítja, hogy a kormányzó halálának híre meglehetősen gyorsan eljutott Mexikóvárosba, annak ellenére, hogy egyetlen hajó sem érkezett, hogy kézbesítse a hírt.

Bár de Morga nem tesz említést a teleportálás mítoszáról, a későbbi folkloristák ezt annak bizonyítékának tekintették, hogy a következő században közölt elbeszélés kevesebb, mint 20 évvel az állítólagos eset után terjedt el.

Ez azt jelentheti, hogy a történetet nem utólag találták ki és nem tényként terjesztették, hanem egykorú hitelességgel rendelkezett.

Hogy mi történt valójában, az soha nem derül ki. Úgy tűnik, hogy az elbeszélés legalább egy évszázadon keresztül terjedt el attól az időponttól számítva, amikor állítólagosan megtörtént, ha nem két évtizeden belül.

Nem ismert azonban, hogy Gil Perez valóban élt-e, vagy ha élt, a beszámolója tartalmazott-e valóságot.

A katona beszámolójának különféle paranormális értelmezései születtek az évek során, beleértve a boszorkányságot, a földönkívüli emberrablást és az egyszerű teleportációt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.