Érdekes világ

Rendszámtáblát és sebességkorlátozás vezetnének be a bicikliseknek

Nem szeretnének senkit elriasztani a biciklizéstől, de szerintük eljött az idő, hogy ugyanolyan szabályok vonatkozzanak rájuk, mint az autósokra.

Kevesebb mint két héttel azután, hogy az Egyesült Királyság közlekedési minisztere megígérte, hogy a halálos baleseteket okozó kerékpárosokra ugyanolyan törvények fognak vonatkozni,

mint az autósokra, Grant Shapps újabb lehetséges közlekedési változásokról beszélt a The Daily Mailnek.

Hirdetés

A politikus a tervek között említette a kerékpárosok számára kötelezően előírt rendszámtáblát, biztosítást és a sebességkorlátozások alkalmazását.

Vagyis ahol 20 mérföldes (körülbelül 32 km/órás) sebességkorlátozás van érvényben, azt a bicikliseknek is be kellene tartaniuk.

Shapps kiemelte, nem akarja megakadályozni az embereket abban, hogy kerékpárra pattanjanak, de úgy véli, “nem szabad szemet hunyni azon kerékpárosok felett, akik megszegik a közúti törvényeket, gyorshajtanak, áthajtanak a piros lámpán és megússzák”.

“Ez nyilvánvalóan elvezet azokhoz a kérdésekhez, hogy hogyan fogjuk felismerni a kerékpáros. Szükség lesz rendszámtáblára és biztosításra?”

– mondta a lapnak.

Ennek megoldására javasolta a elenleg érvényes közlekedési törvények felülvizsgálatát, azok ugyanis csak a motoros járművekre vonatkoznak.

A szabályozás változtatna azon a törvényen is, mely értelmében a gyalogosokat elgázoló kerékpárosok csak két évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

Bár a helyi önkormányzatok elrendelhetnek sebességlimitet a kerékpárosokra is, erre eddig ritkán volt precedens.

Az új szabályokat a brit parlament elé ősszel beterjesztendő közlekedési törvényjavaslathoz csatolnák. Azt, hogy az előterjesztésből mennyi valósulhat meg, nem tudni.

Hirdetés

A közlekedési minisztérium ugyanis hivatalosan nem volt hajlandó kommentálni a tárcavezető nyilatkozatát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.