Egyéb

Elérte a Ciara szueprvihar Magyarországot: Horvátországban 270 km/h-ás széllökések is voltak!

Óriási pusztítást hagyhat maga után, 48 órás pokol vár az országra, mindenki zárjon be ajtót, ablakot, pakoljon el minden értékét biztonságos helyre.

Nemrég elérte a vihar hazánkat is, egyes helyeken pedig máris óriási károk keletkeztek.

A veszély olyan nagy, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is hivatalos figyelmeztetést adoptt ki.

Hirdetés

Ebben közlik, hogy mire lehet számítani, és hogy mit nem szabad csinálnunk a vihar idején, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket és a tragédiát.

Európának egy részén már véggi söpört a Ciara ciklon, mely most egész Magyarországot söpörheti el Hétfőn és Kedden.

A több helyen akár a 100 km/h-t is elérő széllökéseket már több helyne észlelni lehetett a reggeli és délelőtti órákban.

Pár napja Horvátországban közel 270 km/h-ás széllökéseket is értek.

A pági hídon a 217 kilométer per órás, a Biokovo Nemzeti Park legmagasabb csúcsán, a Szent György (Sveti Jure) csúcson 201 kilométer per órás széllökések borzoltáka kedélyeket.

Előző szerdán ugyanott 270 kilométer per órás szelet mértek, ami rekord.

A Ciara egész Európában komoly fennakadásokat okoz. Több országba hihetetlen anyagi károkat idézett elő, emellett a tömeg és légiközlekedést is jelentősen akadályozta, lassította, vagy időszakosan megállította.

Ez egy olyan szupervihar, melyből egyre több vár az emberiségre, és köztük a magyarokra is a jövőben.

Sok klímaszakértő szerint a Ciara tipikus példája annak, hogy nagyon nagy bajban vagyunk, mivel a globális időjárás egyre gyakrabban tartogat majd számunkra ehhez a szuperviharhoz hasonló meglepetéseket.

Hirdetés

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek.

hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A briteknél egyébként a vihar országszerte fákat döntött ki, és 170 városból jelentettek áramkimaradást, vagy villámárzvizet, 20 ezer otthonban pedig elment az áram szolgáltatás.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.