CímlapsztorikÉrdekes világ

Elítélték a pécsi tanárt, aki fellépett a randalírozó fiatalokkal szemben – a PDSZ és az egész ország kiáll mellette

Vádlott lett belőle, és 170 ezer forint megfizetésére ítélte a bíróság, amiért “személyi szabadságában korlátozta a diákot”…!

Nem Jancsula Dezső tette veszélyes a társadalomra, sokkal inkább az, ha a magára hagyott oktatásban a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják

– írja szakszervezet.

Hirdetés

„A PDSZ kiáll Jancsula Dezső tanárkolléga mellett, mivel az iskola tanulói és az ott dolgozó felnőttek védelmében lépett fel az iskola épületéhez rendszeresen odajáró, randalírozó fiatalokkal szemben.

Az iskola hiába tett lépéseket, a mai napig nem megoldott az odajáró gyermekek és alkalmazottak védelme a mindennapi atrocitásoktól”

– áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben.

Az ügy előzménye, hogy az, hogy tavaly ősszel a pécsi kertvárosi iskola területén egy fiatalokból álló csapat dohányzás miatt összetűzésbe került az iskolában dolgozó tanárral, Jancsula Dezsővel.

A pecsaktual.hu beszámolója szerint ekkor a gyerekek visszabeszéltek, a tanár állítása szerint “leköcsögözték”.

Az esetről videófelvétel is készült, amin a diákok kommentálása is hallható.

A tanár és diák közötti szóváltás körülbelül 10 percig tarthatott. Ez idő alatt a tanár próbálja elmagyarázni, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A diákok viszont kérdőre vonják a tanárt.

“De nagyon jól tudod a jogaidat?!” – mondták a tanárnak, akit láthatóan körbevettek a tizenévesek.

A tanár és diákok közötti szóváltás után egyszer csak előlépett az iskola – azóta már elbocsátott – takarítója, aki “rendet akart tenni”.

Hirdetés

A tettlegességig fajuló vitában Jancsula Dezső már nem vett részt, a bíróság először tanúként kezelte a tanárt. Később vádlott lett belőle, és 170 ezer forint megfizetésére ítélte a bíróság, amiért “személyi szabadságában korlátozta a diákot”

A tanár fellebbez, mert ha kifizeti a pénzbüntetést, akkor azonnal el kell bocsátani a munkahelyéről – hiszen a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

A PDSZ szerint az intézmény vezetője számos esetben kérte a rendőrség segítségét, de mire intézkedés történt, a renitens viselkedésű fiatalok elmentek a helyszínről. Jancsula Dezső egy ilyen fiatalt tartott vissza.

Ezt a cselekedetet a bíróság tárgyalás nélkül hozott, és a vádirattal együtt a tanárnak postázott végzésében tehát úgy ítélte meg, hogy ezzel a tanár a személyi szabadság megsértése bűncselekményt követte el.

A tanár tárgyalás lefolytatását kérte, amelyhez joga van.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.