CímlapsztorikÉrdekes világ

Elképesztő „bolygóvonat” érkezik, nézz fel az égre csak 500 év múlva jön a következő!

Egy emberéletben, de csillagászati értelemben is igen ritka bolygóegyüttállást lehet majd megfigyelni. Ezer éve nem történt hasonló, és aki lemarad, bánhatja: 2492-ben jön a következő.

Ezt semmiképpen se hagyd ki, mert sem neked, sem az unokáidnak, vagy az azután köevtkező generációk sorának nem lesz rá alkalma újra!

Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

Hirdetés

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben a fenti időszakban hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd:

egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor.

Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba.

Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.

Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a „bolygóvonathoz”.

Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen.

A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.

Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral.

Hirdetés

Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget.

Azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.

A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492 áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.