CímlapsztorikÉrdekes világ

Elképesztő dolgot fedeztek fel a Mona Lisa hátterében: da Vinci végső titka feltárult

Kiderült, mit láthatunk a világ leghíresebb festményének hátterében. Leonardo da Vinci egyik legvégső titka tárulhatott fel.

Megfejtegették Leonardo da Vinci egyik legnagyobb titkát?

Egy olas történész szerint minten kétséget kizáróan és végre feledésre kerül, hogy da Vinci mit is rejtett el a leghíresebb festményének, a Mona Lisának a hátterében.

Leonardo da Vinci 16. század elején, Firenzében festette a Mona Lisát, mely már eddig is számos találgatást és vitát váltott ki.

Hirdetés

Eleve az is rejtély öbmagában, hogy pontosan ki is látható a festményen.

A személyéról rengeteg lehetséges verzió kering, sőt, felmerült az is hogy a kép alanya valójában sohasem létezett.

A festmény háttere és a helyszín

A történész történelmi dokumentumok és drónfelvételek segítségével, valamint a festményről és a környékről készült fényképek összehasonlításával jutott arra a következtetésre, hogy a Romito di Laterina bújik meg Mona Lisa bal válla fölött.

A legbeszédesebb részlet a boltívek számában rejlik: a Leonardo festményén látható hídnak négy boltíve volt, ahogy a Romitónak is. A Ponte Burianónak viszont hat íve van, a Ponte Bobbiónak pedig annál is több

– mondta a külföldi sajtószövetség római újságíróinak.

A firenzei állami levéltárban talált, a Medici család tulajdonát képező dokumentumokból kiderült, hogy 1501 és 1503 között a Romito forgalmas, működő híd volt – tette hozzá Vinceti.

Leonardo ebben az időben éppen a Val d’Arno térségében tartózkodott.

Az Arno jellegzetes formája ezen a szakaszon megfelel annak, amit Leonardo a híres festményen ábrázolt

– érvelt a történész, aki olyan dokumentumokat is talált, amelyek arról tanúskodnak, hogy Leonardo abban az időben gyakran tartózkodott Fiesoléban, az egyik nagybátyjánál.

Hirdetés

Továbbra sem tudni, ki volt a festmény alanya

Senki sem tudja pontosan, hogy kit ábrázol a kép, de legtöbben Lisa Gherardini, gazdag olasz selyemkereskedő feleségére tippelnek.

Azonban korábban is felvetődött, hogy Szűz Mária idealizált modellje szerepel a képen.

Sőt, felmerült még más is.

Mivel Leonardo szerette a csínyeket, rejtélyeket, ezért úgy gondolják, hogy Leonardo a Mona Lisa-t álcázott önarcképnek szánta.

Lisa Gherardinit feltételezők megállapították, hogy a hölgy a képen körübelül 25 éves lehetett, mikor állapotos volt második gyermekével.

A férj Francesco del Giocondo kérte fel a művészt, hogy fesse meg ennek a nagy örömnek a megünneplésére.

Állítólag Leonardo a mű alkotása közben felvett zenészeket és egy udvari bolondot is, hogy a hölgyet szórakoztassák és valóban “mosolyogjon”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.