Tudomány

Elkészült az immunrendszer térképe: minden betegségét végét jelentheti

A tudósok szerint brutálisan nagy dolgok következhetnek most.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az ember immunrendszere sejtek hálózatából áll.

Ezek egy része a testben vándorolva kutat kórokozók iránt, majd ha ilyet talál, jelez más immunsejteknek, hogy pusztítsák el azt.

Hirdetés

Az információ átadása a sejtek felületén lévő fehérjékkel történik: ezzel adják le a jelzést, majd egy másik sejt a felületén lévő receptorok segítségével „veszi az adást”.

Ennek a folyamatnak a megértése kulcsfontosságú a további kutatások, valamint az orvoslás szempontjából.

Ennek egy részét korábban már sikerült feltérképezni, ám ez a térkép hiányos volt, ezért csak homályos elképzelésük volt a receptorkapcsolatokról.

A brit Wellcome Sanger Institute és a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatóinak most sikerült kidolgozniuk az első átfogó térképet az emberi immunrendszert alkotó kapcsolatok hálózatáról, ami egyértelműen bemutatja, hogyan kapcsolódnak össze és kommunikálnak az immunsejtek

– derül ki a Nature-ben megjelent publikációból.

A munka nemcsak az egyes sejttípusokat és hírvivőket emeli ki, hanem az egyes immunsejtek közti jelátvitel relatív sebességét is

– számolt be róla az Interesting Engineering.

Mindez nemcsak a terápiás kezeléseket, de a gyógyszerfejlesztést is forradalmasíthatja.

Berend Snijde, az ETH molekuláris rendszerbiológiai intézetének tudósa szerint mindez megmutathatja, hogy a gyógyszerfejlesztések során mely jelátviteli csatornára érdemes összpontosítani.

Hirdetés

Emellett a térkép arra is rávilágíthat, hogy egy adott gyógyszernek lesz-e hatása egy másik jelátviteli útra, ami így mellékhatást eredményezhet.

Mindez az eredmény nagy előrelépés lehet az immunterápiában, így pedig például a rákos megbetegedések elleni küzdelemben is.

Emellett olyan emberek is kaphatnak majd ilyen kezelést, akik korábban valamilyen ok miatt nem adhattak ilyet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.