CímlapsztorikTudomány

Emberre terjedt a kutyák koronavírusa: új világjárvány robbanhat ki?

Ezt a törzset eddig még sehol máshol nem azonosították, nyolc mintában került elő tüdőgyulladásból felépült pácienseknél.

A kutya-koronavírus szerencsére nem közeli rokona a SARS-CoV-2-nak: a koronavírusokat négy csoportba osztjuk, ezen belül a kutyák koronavírusa az alfa, míg az új koronavírus a béta csoportba tartozik.

A kutyák ilyen típusú megbetegedéseit mintegy ötven éve ismerjük, de eddig nem tudtunk olyan esetről, amelyben embert fertőzött volna meg a vírus.

Hirdetés

Most úgy derült ki, hogy erre mégis képes, hogy kutatók olyan teszttel kísérleteztek, amely minden típusú koronavírus kimutatására alkalmas, ez az úgynevezett pánkoronavírus-teszt

– írja a MedicalXpress.

Laborban már sikeresnek ítélték meg a kidolgozott módszert, amikor úgy döntöttek, hogy kórházakban levett mintákon is kipróbálják, működik-e. 192 malajziai mintával végezték a tesztet, melyeket mind tüdőgyulladással kórházban kezelt betegek adtak.

Összesen 9 esetben sikerült a tesztnek koronavírus jelenlétét kimutatnia:

öt betegnél az egyszerű náthát okozó koronavírusok egyike volt a betegség okozója, négynél viszont kutya-koronavírust azonosítottak

További vizsgálatokkal további négy kutya-koronavírussal fertőzött páciensre bukkantak.

Mind a nyolc páciens garat- és orrváladékmintáját további elemzéseknek vetették alá, hogy jobban megismerhessék ezt a vírust, valamint élő kutyasejtekre helyezték azok egy részét, hogy lássák, tartalmaznak-e élő vírust.

Azt tapasztalták, hogy a vírus képes szaporodni, és génszekvenálását is el tudták végezni.

Azt nem lehet megmondani, hogy a páciensekben kialakult tüdőgyulladásért ez a kutya-koronavírus felelet-e, mivel nyolcból heten másfajta fertőzéssel, leginkább adenovírus- vagy influenzafertőzéssel is küzdöttek ezzel egyidejűleg.

Hirdetés

Ezek a vírusok önmagukban is képesek tüdőgyulladást kialakítani, így kérdéses, hogy az állapotot a koronavírus vagy a másik betegség okozta-e.

Azzal kapcsolatos aggodalmak is felmerültek, hogy a kutyakoronavírussal megfertőződött emberek vajon át tudják-e adni egy másik embernek a megbetegedést: a legjobb válasz a kérdésre az, hogy

2017-2018-ban bekövetkezett esetekről van szó,

így arról biztosan tudnánk, ha ez így lenne. Mindennek hiányában úgy tűnik, a kutya-koronavírusok felfedezése a koronavírusokra irányuló általános érdeklődés sok szokatlan, ám ártalmatlan tényre is felhívja a figyelmet

– ezek közül egy a kutyák koronavírusának emberekre gyakorolt fertőzősége.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.