CímlapsztorikÉrdekes világ

Ennyi vásárló lehet egyszerre a boltokban a rendelet alapján – fontos!

Megdöbbentő számok jöttek ki: így majdnem lehetetlenné válik majd a bevásárlás és hatalmas sorok fognak a boltok előtt kígyózni?!

A maximális vásárlószám függ majd a szabályozás részleteitől, de ezekből a példákból kiderül, nagyjából mire számíthatunk.

Orbán Viktor kedden azt mondta, az általános boltzár helyett más fajta szabályozást léptetne életbe a kormány annak érdekében, hogy ne legyen tumultus az üzletekben.

Hirdetés

Elmondása szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt kérte, hogy négyzetméter alapú korlátozást vezessenek be és külön plázaszabályokat is javasoltak. Ezekről ma tárgyal a kormány, vélhetően a csütörtöki kormányinfón jelentik be, hogy mire jutottak.

A Blokkk.com kiszámolta, hogy ha valóban jön a négyzetméterszabály, akkor hány vásárló lehetne bent egyszerre a boltokban.

Az MKIK javaslata szerint 100 négyzetméter alapterületig 5-10 négyzetméterenként egy, ennél nagyobb üzletek esetében pedig 15-20 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhatna egyidejűleg.

Az átlagos boltterület 128 négyzetméter, az élelmiszerüzletek 123 négyzetméteresek, az iparcikküzletek 126 négyzetméteresek. A Blokkk.com úgy kalkulál, hogy a 100 négyzetméteres határnál változna a szabály, lesz egy alapterület nagyság, ahol nagyobb alapterület mellett kisebb lehet majd a vásárlószám.

Néhány példát is hoztak arra, hogy nagyjából mire számíthatunk, ezekből ismertetünk párat.

Egy 99 nm-es kisboltban például 19 vásárló tartózkodhat egyszerre, ha 5 négyzetméterenként lehetne egy vásárló. Ha viszont 10 négyzetmétert ír elő a szabály, akkor csak 9-en lehetnek bent egyszerre.

Egy 101 nm-es boltban 15 négyzetméteres szabály esetén 6 vásárló, 20 négyzetméteres szabály esetén pedig csak 5-en lehetnek egyidőben.

Egy 380 nm-es üzletben 25-en vásárolhatnak egyszerre, ha 15 négyzetmétert ír elő a kormány, 20 négyzetméternél pedig 19-en.

A portál konkrét üzleteknél is kiszámolta, hogy mennyi lenne az annyi.

Hirdetés

A budaörsi 19 200 nm-es Auchanban például 15 négyzetméteres szabály esetén 1280 vásárló lehetne bent egyszerre, 20 nm/főnél viszont már csak 960-an.

A budapesti Csalogány utcai Lidlben, amely 1966 nm-es 15 nm/fős szabály értelmében 131-en vásárolhatnának egyidőben, 20 nm/fős szabálynál pedig 98-an.

Egy 450 nm-es győri kínai üzletben 15 nm-nél 30, 20 nm-nél 22 lenne a maximális vásárlószám.

A budapesti Nagytétényi úton lévő, 31 nm-es Mini ABC Boltocskában pedig 5 nm-es szabály esetén csak 6-an, 10 nm-es szabály esetén pedig csak 3-an lehetnének bent egyszerre.

Ahogy azonban a portál is figyelmeztet, a vásárlószám függ majd a szabály részleteitől is.

Például attól, hogy a bolt alapterületénél az eladótér számít-e, hiszen bár a raktár is beletartozik az alapterületbe, de oda a vásárló nem megy be.

Az is kérdés lesz, hogy például a hat éven aluli gyerekeket is beleszámítják-e a bent tartózkodók közé.

Az viszont valószínűsíthető, hogy ha valóban lesz ilyen szabályozás, akkor a pénztárak helyett az üzletek bejárata előtt kígyóznak majd a sorok.

Forrás: SzeretlekMagyarország

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.