Egyéb

ENSZ jelentés kongatta meg a vészharangot: a Föld kritikus kiszáradása várható 2040-re

5 éven belül egy teljes földrész kiszáradhat, aztán az elkövetkező évtizedekben az egész világ…

Vészjósló ENSZ jelentés

Jelenleg is eléggé kritikus a helyzet, ugyanis csak Indiában legalább 100 millió olyan ember él, vagyis inkább szenved, akik nem jutnak ivóvízhez.

Bizonyos értelemben humanitárius katasztrófa van a földrészen, mely az egész világra át fog terjedni 2040-re.

Hirdetés

A Föld ugyanis drámai mértékben elkezdte elveszteni a teljes édesvíz készletét…

Még a CNN is beszámolt arról az ENSZ jelentésről, mely azt állítja: megkezdődött az, amitől leginkább tartottak a szakemberek, és amire mindig mindenki figyelmeztetett.

A világ kiszáradásának üteme gyorsul

A bolygó lassú, de földtörténeti léptékben mérve rendkívül intenzív kiszáradása megpecsételheti a földi élőlények, a teljes ökoszisztéma és az emberiség sorsát.

Ez magával vonja azt is, hogy a világnak és a teljes infrastruktúránknak nem lesz ellő ideje felkészülni és átalakulni a megváltozott körülményekhez.

Rengeteg ipari és mezőgazdasági eljáráshoz vizet használunk fel.

ha nem lesz elég víz, akkor nem csak vízhiány lép fel, hanem a globális szomjúság mellett globális élelmiszerválság, azaz éhezés alakulhat ki.

Világkatasztrófa 2040-re?

Az ENSZ összefoglalója szerint 2050-re a világ népességének a fele óriás-metropoliszokban fog élni, és 2030-ra a Földön rendelkezésre álló vízkészlet már csak a fele lesz az igényeinknek…

Ne felejtsük el, hogy a fejlett országokban a vizet számtalan célra használják, például légkondicionálásra, erőművekben stb..

A World Resources Institute jelentése szerint 2025-re a világ lakosságának kétharmada él majd vízhiányos területen, 2040-re pedig még rosszabb lesz a helyzet.

Hirdetés

A fejlettebb országok valahogyan még talán megküzdenek a problémával, azonban a hmanitárius katasztrófával gyakorlatilag senki sme fog tudni mit kezdeni.

Indiából indul 5 éven belül

A vészjósló ENSZ jelentés több korábbi tanulmányt is említ. AZ egyik egy 2018-as tanulmány, melyet az indiai Vízügyi Bizottság készített.

Ebben leírják, hogy India 21 legnagyobb városa 1 éven belül teljesen kifogy a talajvízből.

Ez azért tragikus, mert ez adja a vízkészletük közel felét.

Vagyis India jelentős része lesz az első olyan régiója a bolygónak, ahol fel fog lépni a globális vízkatasztrófa.

Háborúk a vízért

A vízhiány azért is aggasztó, mert nem ismer határokat, nem érdekli az országok egymással való határa, sem a politika, vagy a gazdaság.

Világszerte elfogy majd a víz, jelentősen megnövelve az értékét, ami miatt akár fizetőeszközzé is válhat egy disztópikus jövőben.

2050 után egyes jövőkutatók szerint a legnagyobb háborúk már a vízért fognak kirobbanni…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!