Tudomány

ENSZ: közel a vég, ha nem teszünk valamit, éveink vannak hátra

Abban mindenki egyetért, hogy komoly a baj, ugyanis a felmelegedés tönkreteszi a mezőgazdaságot, komplett régiókat áraszt el majd az olvadó jégsapkák miatt, ráadásul az egyre durvábbá váló hőhullámok egyre többeket ölnek meg.

Egyre több nagyon riasztó jelentés lát napvilágot arról, hogy a globális időjárás kezd a feje tetejére állni.

A tudósok a mai napig vitáznak arról, hogy ezt pontosna mi okozza.

Hirdetés

Míg az egyik tábor azt állítja, hogy ez a felmelegedés egy természetes folyamat része, az előző jégkorszak után kezd normalizálódni az időjárás, addig a másik tábor szerint ez a felmelegedés nem normális, és az ember okozza.

Akárhogy is, abban mindenki egyetért, hogy komoly a baj, ugyanis a felmelegedés tönkreteszi a mezőgazdaságot…

Emellett komplett régiókat áraszt el majd az olvadó jégsapkák miatt, ráadásul az egyre durvábbá váló hőhullámok egyre többeket ölnek meg.

A gond az, hogy még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy mekkora a baj, noha már mindenki érzi konkrétan a saját bőrén azt, ami a fejünk felett zajlik.

Az időjárásunk jelentős mértékben kezd átalakulni egy aligha emberbarát változattá.

A tudósok és az ENSZ vészjósló jelentései a jövőről felhívják a figyelmet arra, hogy a konferenciázgatástól még nem állt meg a globális felmelegedés.

1993 január 1-je óta 212 időjárási katasztrófa következett be, amely az Egyesült Államoknak egyenként legalább egymilliárd dollárjába (303 milliárd forintjába) került az inflációhoz igazítva.

A katasztrófáknak emellett több mint tízezer halálos áldozata volt.

Átlagosan évente 7,8 katasztrófa pusztított 1993 óta, míg 1980 és 1992 között a NOAA szerint évi 3,2 katasztrófa volt az átlag.

Hirdetés

Ez egyértelmű jelzés a természet részéről: riasztó tünetek, melyek egy katasztrófákat tartogató világot sejtetnek a jövőt illetően.

Az északi-sarki jég éves átlagos kiterjedése az 1992-es 4,7 millió négyzetkilométerről 2019-re 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent, ami 17 százalékos visszaesést mutat az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont szerint.

1992 és 2017 között az Antarktisz jégmezői három billiárd tonna jeget vesztettek az olvadás miatt egy tanulmány szerint.

A klímaváltozás ma már klímavészhelyzetté alakult.

Ez pedig azt jelenti, hogy már nem unokáink vagy gyermekeink életéről van szó, hanem a miénkről.

A drámai változások ugyanis még a mi életünkben végbe fognak menni, ehhez pedig az emberiség egészének sürgősen alkalmazkodnia kell, ha túl akarja élni a következő évszázadokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.