Tudomány

Éreznek a növények és a fák: rejtett neurális hálózatot tártak fel a tudósok

Kollektív tudatuk lehet, kidobhatjuk az eddigi biológia könyveket? “Meg kell változtatnunk azt, ahogyan eddig tekintettünk rájuk…”

Már egy ideje folynak azzal kapcsolatban kutatások, hogy az állatvilág mellett a növényvilág egyes képviselőinek a viselkedését tanulmányozzák.

Régóta sejthető volt ugyanis az, hogy a növények is éreznek. Sokkal bonyolultabb lények, mit azt a tudomány korábban gondolta róluk.

Hirdetés

Minden évnek megvan az a pillanata, amikor először megérezzük a frissen vágott fű illatát.

Megvan?

Nos, a tudósok kiderítették, hogy ez kifejezetten az az illat, amit a növény akkor bocsát ki, amikor elpusztítják, ezzel figyelmeztetve a többi növényt.

Ez részben arra is szolgál, hogy egyes rágcsálókat és kártevőket elijesszenek vele.

Egyúttal ezzel sikerült egy nagyon fontos dolgot bizonyítaniuk a kutatóknak, mégpedig azt, hogy a növények képesek bizonyos fokig gondolkodni.

Mi több, képesek neurális hálózatba kapcsolódni egymással.

Tudósok egy lézerműködésű mikrofon segítségével vizsgáltak számos növényt, miközben megvágták, vagy épp leszakították őket, az eredmény pedig meglepő lett.

A felvett hanghullámok ugyanis kimutatták, hogy minden egyes alkalommal, amikor a növényeket sérülés érte, „sírásban” törtek ki azáltal, hogy hallható módon különböző gázokat eresztettek ki magukból.

Annak ellenére, hogy ezek a hangok az emberi fül számára hallhatatlanok, a kísérlet segítségével bizonyították, hogy az uborkák például szó szerint kiabálnak, amikor felszeleteljük őket, a virágok pedig sírnak, ha leszakítjuk egy levelüket.

Hirdetés

Még ennél is érdekesebb az a megállapítás, hogy neurális hálózatba tudnak rendeződni, avgyis kapcsolódnak egymáshoz.

Ez egy olyan rejtett, kollektív összekapcsolódás lehet, ami könnyen lehet, hogy nem más, mint maga Gaia, a Földanya bizonyítéka.

Egy tudós egy németországi erdőben beoltott egy érett jegenyefenyőt szénizotóppal, ami többek között a növények növekedését is segíti.

A kutatás néhány napja alatt pedig kimutatták, hogy harminc méteres körzetben minden fában megtalálták ezt az anyagot…

Ezek mind olyan apró jelek, nyomok, konkrét és mérhető bizonyítékok, melyek azt mutatják, hogy valóban létezhet egy rejtett hálózat, egy csatorna, melyen keresztül a növények közvetlenül kapcsolódnak egymással.

Ily módon pedig még azt is kijelenthetjük, hogy a fák erdők egy magasabb szintű entitást alkotnak.

Ez pedig olyan dolog, amire nem vagyunk teljesen felkészülve, ahogyan az ily módon elavulttá váló biológia tankönyvek sem…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.