CímlapsztorikÉrdekes világ

Európát letarolhatja a “török veszedelem”? Milliók dönthetik be a Schengeni határokat

Úgy özönlenek majd át, mint kés a vajon…?!

Nemrégiben Erdogan török elnök bedobta a politikai atombombát, mely akkorát robbant, hogy egész Európa beleremeghet…

Menekültek ezrei próbálnak átjutni Törökországból Görögországba, azaz az Európai Unióba:

Hirdetés

Mióta csütörtökön Recep Tayyip Erdoğan török elnök lényegében felrúgta az EU és Törökország között 2016 tavasza óta fennálló menekültügyi megállapodást, és megnyitotta nyugati határait az EU-ba igyekvő menedékkérők előtt.

Mint ismert, ez a megállapodás segített mérsékelni az unióba érkező menedékkérők számát a 2015-16-os menekültválság óta, és ennek a megállapodásnak a részeként volt hajlandó Törökország visszafogadni azokat az embereket, akiket a görög hatóságok küldtek vissza az Égei-tengeri szigetekről, mondván:

Törökország biztonságos ország a számukra.

Ennek azonban vége, és most az egész európai geopolitika és minden korábbi politikai szereplő megszólalt.

Még az egykor nagyon fontos szerepet betöltő, sokak sezrint Európát eláruló votl német kanellár, Angela Merkel is bírálta Erdogan elnök lépéseit.

Ő maga elfogadhatatlannak tartotta ezt az egészet, és szerinte az lenne a megoldás, ha újra visszakerülne minden a tárgyalóasztalra, és Törökország finanszírozásáról tárgyalnánk menekült ügyben.

Tény, hogy a törököktől nem várhatjuk el, hogy több millió menekültet nap mint nap tartsanak vissza saját pénzükből

Ugyanakkor az is nyilvánvalóan látszik, hogy Erdogan fenyegetőzik, kihasználja azt, hogy az Európai Unió mint valami béna kacsa, nem tud mit kezdeni a helyzettel.

A menekültek többsége most a Görögország és Törökország között húzódó 200 kilométeres szárazföldi határszakaszon próbál az EU területére lépni.

Hirdetés

De az elmúlt napokban megint megnövekedett a Törökországhoz legközelebbi Égei-tengeri görög szigetekre – Leszboszra, Híoszra, Szamoszra, Koszra és Léroszra – a közeli török partoktól gumicsónakokkal érkező menedékkérők száma is.

A helyzet fokozódik.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette,

Görögország mostantól egy hónapig nem fogad új menedékkérelmeket,a bejelentés után érkezőket pedig regisztráció nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre.

Vagyis egyfajta csiki-csuki játék kezdődik, egy olyan nagyon veszélyes geopolitikai játszma, mely később háborús konfliktusokhoz vezethet.

Európát valóban fenyegeti egy “török vész”, bizonyos értelemben.

Ha a helyzet ugyanis tartósan fennáll, menekültek milliói indulhatnak útnak, valósággal lerohanva a Schengeni határokat.

Az európai infrastruktúra és a határok ellenőrzési rendszere pedig nincs felkészülve a menekültek kiszűrésére…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.