CímlapsztorikÉrdekes világ

Extrém szélsőséges időjárás gyalulja le Magyarországot: brutális hullám tör ránk hamarosan

Szinte hihetetlen időjárási helyzet tör ránk hamarosan, erről jobb, ha mindenki tud.

Valósággal “kettészakítja” majd az országot.

Hétfőn erős hidegfront tör be az országba, hatására pedig rendkívüli időjárási jelenséget tapasztalhatunk meg, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul.

Hirdetés

A múlt héten meglehetősen jó beválási eséllyel melegedést, korai nyarat idéző nyugodt időt ígértünk erre a hétre, legalább pár nap erejéig. A természet azonban másképp döntött, és a hétvége ugyan valóban 28-29 fokot hoz majd, ám most erős szelek fújnak, hétfőtől pedig olyan rendkívül extrém, téli időjárási helyzet áll össze, aminek május elején „nem szabadna” megtörténnie.

A Soproni-hegységben havazhat, miközben keleten 25 fok lesz, és ez a 23 fokos különbség Magyarország viszonylatában félelmetes. Mintha legelésző zsiráfok jelennének meg Grönland jégmezőin

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük, miről van szó, és miért félelmetes.

Izland felett egy masszív nyomásközpontú, kiterjedt ciklon foglal helyet, ez Európa nyugati felére meg is hozta a nyarat, Spanyolország egyes vidékein 35 fokot mérnek. Ebből érkezik hozzánk is a már említett nyárelőt idéző meleg a hétvégére. Csakhogy „időközben” Oroszországban masszív ciklon alakult ki, a Fekete-tenger térségében óriási vihar tombol, innen származik hazánkban is a napokban tapasztalható erős szél.

Nagyon erős észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás áll fenn, ami a hőkülönbségből adódó energiának engedve, mint egy nagy hullám: egyik felén meleg déli levegőt visz északra, a másikon pedig hideget szállít délnek.

Szélsőséges, gyorsan változó időjárást képes okozni – itt írtunk róla részletesebben.

Mivel a szárazföld és az óceán hőkülönbsége a tavasz folyamán csökken, gyengül a meridionális áramlás hajtóereje, ezért a most készülő időjárás teljesen váratlan és meglepő május közepén.

Hétfőn északnyugatról erős hidegfront tör be az országba, hatására pedig a tapasztalt meteorológus szavai szerint „szinte hihetetlen időjárási helyzet állhat elő, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul”.

Alábbi térkép a hétfői modellszámításokat tükrözi, e szerint jövő hétfőn, vagyis május 11-én este 8 órára (a front betörésének várható időpontjára) Sopron környékére 4, míg a Tiszántúl délit tájaira 31 fokot mutat.

Hirdetés

Már-már hihetetlen, de igaz

Emésztgessük ezt egy kicsit. A 4 fok nagyjából a január végére jellemző átlagos hőmésékleti maximum, a 31-et július közepén szokás mérni és ráadásul akkor sem este 8 órakor, hanem a délutáni napsütésben.Utóbbiról akár a trópusi éjszakák juthatnak eszünkbe.

Szerdára viszont már némileg finomodtak a számítási eredmények, most 3 és 25 fokot mutatnak a modellek, de ez a 22 Celsius-fokos különbség is elképesztő, ahogy Molnár László fogalmaz:

Most tényleg nem kell finomkodni a jelzőkkel, ez valóban rendkívüli időjárási jelenség.

A hétfői frontot 80-100 km/órás széllökések kísérhetik, és bár a csapadék mennyisége és eloszlása még nyitott kérdés, de várhatóan heves záporokat, zivatarokat hoz majd.

Keddre az óriási hőkülönbség kiegyenlítődik, a hidegfront végigvonul az országon, lehűlést és csapadékot hoz a keleti területekre is.

Nagyon riasztó folyamatok

Amint említettük, tipikusan téli időjárási helyzetről van szó, extremitása májusi megjelenéséből fakad, amikor ugye már nem „lenne szabad” felbukkannia.

Télen nem okoz ilyen felfordulást, mert a napsugarak kisebb beesési szöge nem képes annyira felmelegíteni a felszínt, mint május közepe felé haladva, így a hőmérsékletkülönbség is kisebb.

Ijesztőnek és félelmetesnek pedig azért nevezhető, mert egyértelműen a klímaváltozás számlájára írhatjuk, hogy téli időjárási szituáció keveredett a gépezetbe.

A szakember kiemeli, hogy az előttünk álló napokban még változhat az előrejelzés, a helyzet enyhülhet, ám tény:

aA legmagasabb szintű matematikai és fizikai számításokat tartalmazó előrejelzés szerint ez egy reális kimenetele a jelenlegi időjárásnak.

Ha nem is fog bekövetkezni ez az állapot, mindenképp figyelemre méltó, hogy a klímaváltozás hatására manapság mekkora szélsőségeket rejt már magában időjárásunk.

Ha sokkal enyhébben jelentkezik, a többség minden bizonnyal legyint majd egyet – „a meteorológusok megint nem tudják, mit beszélnek” –, de maga az a tény, hogy ilyesmi egyáltalán benne van a pakliban, önmagában megdöbbentő.

Hosszabb távon egyre gyakrabban találkozhatunk majd ehhez hasonló időjárási helyzetekkel és sajnos időnként ezek be is fognak következni, hatalmas viharokat, jégesőket okozva.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.