CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Mutálódott a koronavírus, jóval agresszívabb törzse terjedhet szét a világon – nem ugyanaz, ami a “kitörésért” felelős

Mintha elkezdett volna “tanulni”.

Az új törzs könnyebben terjed, mint a régi, ráadásul úgy tűnik, hogy a meleg sem hat rá különösebben.

Vagyis felvette a harcot ellenünk a világot letaroló covid-19.

Hirdetés

Az új vírustörzs február elején kezdett el terjedni Európában, és az Egyesült Államokat, valamint Kanadát már csak ez érte el.

Most már ez a domináns törzs az egész bolygón, és nem az, ami a kínai Vuhanban pusztított.

Az új törzs könnyebben terjed, mint a régi, ráadásul úgy tűnik, hogy a meleg sem hat rá különösebben, ami megnehezítheti egy vakcina előállítását. Ha ugyanis nyáron nem hagy alább, mint ahogyan azt a szezonális influenza is teszi, sokkal kevésbé lehet hatásos a kifejlesztendő védőoltás.

Arról nem is beszélve, hogy sok kutatásnál még a vuhani vírus szerkezetét vizsgálják, és erre tesztelik a szereket, nem pedig az új, európai törzsre.

Ez sokkal könnyebben terjed, és előfordulhat, hogy halálosabb is – írja a CNBC a laboratórium egy független szakértők által még nem láttamozott kutatására hivatkozva.

A szakértők szerint ez a változat már rég nem ugyanaz, mint ami Vuhanban terjedt el.

Éppen ezért van az, hogy Olaszországban és Spanyolországban, valamint az USA-ban hihetetlenül magas halálozási arányokat produkált Kínával szemben.

A legveszélyesebbnek jelenleg a D614G mutáció tűnik, ez ugyanis az, ami most már a legtöbb területen a domináns vírus.

Az evolúció alapelve is ez egyébként: a legéletképesebb és a leginkább terjedni képes marad talpon és terjed el…

Hirdetés

A két vírustörzs jelenlétét erősíti meg a Pekingi Egyetem március eleji kutatása is, amelyben a vizsgált koronavírus-minták 70 százaléka tartozott egy agresszívabb és halálosabb törzshöz, 30 százalékuk pedig egy gyengébbhez.

Az előbbi Vuhanban is jelen volt a kitörés első napjaiban, heteiben. Ennek ellenére a kevésbé agresszív törzs az „eredeti”, a kitörésért felelős. A kínai kutatók a két törzset L és S jelölésekkel látták el, amelyből az L volt az erősebb, az S pedig a gyengébb.

Eddig 14 mutációt sikerült felfedezniük kutatóknak.

Az amerikai kutatásnak némileg ellentmond a brit University College London tanulmánya, amely viszont nem talált semmiféle jelet arra, hogy a vírus terjedése során agresszívabbá, vagy könnyebben terjedővé vált volna.

A szakértők több mint 7600 beteg mintáit elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a betegség nagyon gyorsan kezdett terjedni világszinten, de nem találtak bizonyítékot, hogy felgyorsult volna, vagy halálosabbá vált volna.

Azt a britek is látták, hogy a vírus maga változik, csak azt vonták kétségbe, hogy eközben rosszabbá vált volna

írja a CNN.

A nemzetközi adatokból azt szűrték le, hogy tavaly év végén kezdett terjedni a betegség, ami kizárja, hogy a koronavírus régebb óta jelen lehetett az emberek között, mielőtt agresszívan fertőzni kezdett volna.

Forrás: 24.hu, CNN, CNBC ,

Kapcsolódó tanulmány:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.29.069054v1.full.pdf

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.