CímlapsztorikTudomány

Ez a feje tetejére állíthatja a Földi élet eredetét: megfejthették, hogyan alakult ki a víz a bolygón!

A Hokkaidó Egyetem kutatói egy minden korábbi tézist megbolygató bizonyítékkal álltak elő, ami alapjaiban írhatja újra az életről, az élet eredetéről, és a földönkívüliekről létező tudásunkat.

Az utóbbi évek talán legnagyobb felfedezéséről számolhatunk be.

Almai olyan dologra jöttek rá, ami megmagyarázhatja a Földi élet végleges eredetét, és azt, hona jöhetett létre itt az élet, és az életet adó építőelem, a legfontosabb közülük, maga a víz.

Hirdetés

Egyúttal ez messzemenő következtetéseket is felvet a földönkívüli világokkal és az élettel kapcsolatban.

A Hokkaidó Egyetem kutatói jöttek rá néhány nagyon fontos dologra.

Korábban mindenki úgy gondolta, hogy a földi élet pánspermia úton alakult ki, azaz ide vándorló majd becsapódó aszteroidák hozták ide a fagyott vizet, ez indította be azt a bizonyos “őslevest”, melyből ma minden földi élőlény ered.

A japán tudósok azonban megdöbbentő dolgokat tártak fel.

A csillagködökben található molekuláris felhőket elemezték és kiderült: a földi élet, a víz építőelemei mind csillagközi szerves anyagból épülhettek fel.

Vagyis bizonyos értelemben véve földönkívüliek vagyunk, azonban nem biztos hogy aszteroidák “hozták ide” az életet, hanem eleve meg voltak a lehetőségek ehhez.

A világűr fagyos zónája szintén tele van szerves anyaggal, a Föld vízrétege akár belőlük is képződhetett.

A Hokkaidó Egyetem munkatársai szén-monoxid, ammónia és víz komponensű jeget hoztak létre, majd extrém erőhatásoknak tették ki az anyagot.

400 Celsius-fokra hevítették ezt a szerves masszát, miközben egy gyémántcellával nyomást fejtettek ki rá. 100 Celsius-fokig egyben maradt a keverék, 200 Celsius-fokon már két fázisra, úgymint vízre és olajra bomlott, majd 350 Celsius-fokon a víz nagyobb cseppekké formálódott, végül pedig 400 Celsius-fokon fekete, sűrű olaj alakult ki, ami a Föld belsejében lévő kőolajjal teljesen egyforma kémiai tulajdonságokkal bírt.

Hirdetés

Egy másik elmélet szerint a víz nagy része a Hold kialakulásában is közrejátszó ütközésből is származhat, de az sem kizárt, hogy a Föld már a kezdetektől fogva egy sáros, nyirkos égitest lehetett.

Ez messzemenő következtetéseket enged meg a földönkívüli világokkal, azok kutatásával kapcsolatban is.

Ez ugyanis bizonyítja, hogy máshol a kozmoszban is sokkal könnyebben jöhetett létre az élet, vagy az élethez szükséges feltételek, min gondoltuk, és ehhez még csak aszteroidákra sem biztos, hogy szükség volt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.