CímlapsztorikÉrdekes világ

Ez egy atomháborúnál is borzalmasabb lesz: világvégére figyelmeztet az elit

Itt a vége, és valami valóban borzalmasat szabadítottunk rá a világra…?

Az AI az atomháborúval egyenértékű kihalás veszélyét jelenti – üzeni a nemzetközi szakmai elit és ezt itt az ideje komolyan venni.

A baj már nagyon nagy és jól érezhető az is, hogy kezd ez az egész kicsúszni az emebri irányítása alól.

Hirdetés

A ChatGPT, a Bard és más nagyméretű nyelvi modellek (LLM) térhódítása miatt olyan szakemberek küldtek figyelmeztetéseket a világnak a mesterséges intelligencia (AI) kockázatairól, mint Elon Musk vagy Sam Altman.

Most pedig egy – elsősorban magas rangú iparági vezetőkből álló – csoport egy egymondatos nyilatkozatot adott ki, amely gyakorlatilag ráerősít ezekre a félelmekre.

Az atomháború óta nem volt ilyen nagy fenyegetés a civilizációra nézve.

A látszólag békés, kár okozni látszólag nem lépes mesterséges intelligencia egy olyan kétélű kard, mely a nyakunkat szegheti.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy állítólag még maga Vlagyimir Putyin is évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy ez egy pusztítóbb fegyver lehet mint bármilyen atomtöltet, és hogy országok fognak versengeni azért, hogy ki fejleszti ki elsőként ezt a mesterséges intelligencia rendszert.

Akkora a baj, hogy azt ki sem lehet fejezni, ugyanisolyen gyorsan technológiától még nem ijedtek meg.

A TechToday szerint nem kertelnek:

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni más társadalmi szintű kockázatok, például a világjárványok és az atomháború mellett”

– írja a nyilatkozat, amely a generatív mesterséges intelligencia lehetséges katasztrofális következményeivel foglalkozik.

Hirdetés

„Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok irányíthatatlan versenyfutásba kezdtek.”

Ez pedig még inkább fokozza a veszélyét annak, hogy az M.I. kicsúszhat az emberiség irányítása alól egy adott ponton.

Vagyis a következő, az emberre vonatkozó magas szintű kihalás valóban a mesterséges intelligencia öntudatra ébredése lehet a közeljövőben?

Egyes konteók szerint már 2030-ra öntudatára ébredhet az M.I. és nemes egyszerűséggel atomot dobatna minden országra, hogy lenullázza az emberiséget, így megtisztítva tőlünk a bolygót.

Ki mit gondol?

Tényleg létrejöhet egy „ember ellenes Skynet”, ahogyan a Terminátor című filmben?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.