EgészségünkTudomány

Ez lesz a következő világjárvány a WHO szerint – kiadták a tájékoztatást

Elindult a visszaszámlálás, ez az egész egy időzített bomba. Csak idő kérdése, mikor robban, a covid csak a kezdet volt.

A WHO (az Egészségügyi Világszervezet) minden évben kiad egy hivatalos listát, sokak állta csak halál listának hívott jelentést, melyben több olyan kórokozót, betegséget sorolnak fel, amikben megvan a potenciál, lehetőség arra, hogy a jövőben világjárványt okozzanak.

A jelen helyzetnek annyi érdekessége van pluszban, hogy az elmúlt években a covidot sehol sem említették meg előre, mivel szinte a semmiből rontott rá az emberiségre.

Hirdetés

Ugyanakkor a korábbi listákon rajta volt egy bizonyos X-kór, azaz ismeretlen betegség, mely nagyjából lefedett egy hasonló, váratlanul kialakuló járványt, mint a koronavírus.

A legutóbbi rangsor kissé ijesztő:

  • Covid–19
  • Krími–kongói vérzéses láz
  • Ebola
  • MERS
  • Nipah-vírus
  • Zika
  • Rift Valley-láz
  • Sertésinfluenza

Ezek közül mind nagyon veszélyes, a covid még a leggyengébbek között van, és mégis láttuk, mekkora globális káoszra volt képes világszerte.

Ezek közül a Nipha vírus kifejezetten említésre méltó:

A betegség lappangási időszaka viszonylag hosszú, akár két hét körül is lehet, de találtak beteget 45 napos lappangási idő után is.

Fejfájással, hányással, lázzal, izomfájdalmakkal kezdődik, majd kábultsággal, zavartsággal folytatódik, ami már valószínűleg a kialakuló agyvelőgyulladás tünete, ez az agy védekező működése, ami azért indul be, hogy megszüntesse a fertőzést.

A halálozási aránya 45 és 75 százalék között van, attól függően, hogy a fertőzött mennyi idő alatt jut megfelelő orvosi ellátáshoz.

A MERS vírus is nagyon ijesztő:

Eredetileg 2012-ben Szaúd-Arábiában bukkant fel, eredetileg tevéktől származik, de nekik feltehetően denevérek adták át. A tünetei hasonlóak a mostani Covid–19-járványhoz, hiszen mindkettő alapja a koronavírus.

Hirdetés

A legtöbb esetet a Közel-Keleten regisztrálták, de a vírus felbukkanása óta már a világ 27 országában találtak fertőzöttet. A halálozási rátája 35 százalék.

A sertésinfluenza is lehet jövőbeli “halálosztónk:

Tudósok döbbenettel állapították meg, hogy a sertéstelepekről beküldött minták több mint 50 százalékában kimutatható volt az állatokban az influenza A típusa, amely nagyban felelős a világjárványokért.

Felfigyeltek arra is, hogy a légúti betegségek jeleit mutató disznók mintegy 30 százalékának lett pozitív az influenza A tesztje, ami rendkívül magas arány.

H1N1 2009-es változata, ami egyszer már kis híján letarolta a világot:

Ha sikerült volna neki 2009-ben megfelelő mértékben elterjedni, akkor már egy évtizeddel ezelőtt átéltük volna egy a 2020-ashoz hasonló globális krízist.

A 2009 áprilisában felfedezett vírus sertésinfluenza, madárinfluenza és emberi influenza génjeit egyaránt tartalmazta.

A vírus azért volt olyan pusztító, mert az emberi szervezetben az immunrendszer túlzott reakcióját váltotta ki, az úgynevezett citokin vihart, akárcsak a mostani covid.

Az immunrendszer citokinok (jelzőmolekulák) tömegét bocsátotta a tüdő szöveteibe, emiatt fehérvérsejtek özönlöttek oda, károsítva a tüdőszöveteket és vizenyőt okozva, ami megakadályozta a légzést.

Más pandémiáktól eltérően, amelyek főképp az öregekkel és a gyerekekkel végeztek, a spanyolnátha nagy számban végzett fiatal felnőttekkel, akiknek erős volt az immunrendszere és ezért erős védekező reakciót produkált.

Látható tehát, hogy gyakorlatilag mindig is egy időzített bomba volt, hogy mikor robban ki valamilyen nagyobb járvány.

Bill Gates 2015-ben a TED előadásában sem véletlenül figyelmeztette a világot, hogy ez a legnagyobb veszély, ami az emberiséget valósan fenyegetheti a következő évtizedekben, és igaza lett!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.