CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Ez történik velünk a halál után: órákkal, napokkal, hetekkel és évekkel később – állítják a tudósok

A lehető legátfogóbb elemzés készült róla, mi is történik valójában velünk, miután meghaltunk.

Közvetlenül a halálunk után:

Halálunkutáni néhány percben első lépésként az agyi aktivitásunk szűnik meg. Ezzel pedig el is veszítjük azt, ami igazán egyedivé, emberivé tett bennünket.

A szívünk megállásával a vérkeringésünk is leáll, így oxigén sem jut már a szerveinkbe és szöveteinkbe.

Hirdetés

Véráramlás nélkül először azok a szerveink kezdenek leépülni, amelyek működéséhez a legtöbb oxigén kell.

Néhány órával a halál után:

Néhány órával a halál után egy hasonlóan zavarba ejtő folyamat megy végbe a belekben. A haldokló immunrendszerünk már nem tudja feltartóztatni a beleinkben élő – korábban az emésztést segítő – több billiónyi baktériumot.

Így hát kiszabadulnak a vastagbélből és elindulnak a szöveteken, vénákon és artériákon át, hogy felemésszéka belső szerveinket. Néhány órán belül elérik a májat és az epehólyagot is.

Tudjuk, hogy az epehólyag feladata – egy élő emberben – hogy a májban termelt, zsírok emésztéséhez szükséges epét az étkezések közötti periódusban tárolja. A halálunk után azonban a baktériumok gyakorlatilag áteszik magukat az epén és a májon is, aminek eredményeképp az epéből kifolyó sárgászöld epefolyadék az egész testünket elárasztja

-írja a házipatika.com.

Néhány nap múlva:

A következő 2-4 napban a baktériumok a test minden részében jelen vannak, miközben mérgező gázokat, például ammóniát és hidrogén-szulfidot termelnek. Ezek a gázok felelősek a hullaszagért, valamint a testünk felpuffadásáért is.

Néhány hónap múlva:

Pár hónappal a halál után az addig sárgászöld bőrszín barnásfeketévé változik. Ennek oka, hogy ekkorra már a véredények is olyan mértékben károsodtak, hogy a bennük lévő vas kiszivárgott, és az oxidáció miatt barnásfekete színű lett.

Nagyjából ugyanebben az időben megy végbe egy másik folyamat is: a sejteket összetartó molekuláris struktúrák szétesnek, ennek következtében pedig a szövetek vizes, pépes állagúvá válnak.

Egy év elteltével:

Kicsivel több mint egy év kell ahhoz, hogy a testünkön lévő pamut ruhákat a savas testnedvek és méreganyagok lebontsák. A nejlonból készült részek azonban még ezt is kibírják. Ezután jó ideig semmilyen drámai folyamat nem megy végbe.

Hirdetés

10 év után:

Egy évtized elteltével a nedves, alacsony oxigénszintű környezet egy újabb kémiai reakciót indít be, aminek következtében a combokon és a fenéken lévő zsírpárnák szappanszerű anyaggá válnak.

Ez az úgynevezett hullaviasz. Másrészről, a száraz környezet egy teljesen ellentétes folyamatot is beindíthat – a mumifikálódást. Mivel a bomlási folyamat során a fül, orr és szemhéj vékony bőrén keresztül a víz elpárolgott, ezek egy idő után kiszáradnak, és feketévé válnak, más néven mumifikálódnak.

Fél évszázad után

Ötven év elteltével a szövetek cseppfolyósodnak majd teljesen eltűnnek, csak a mumifikálódott bőr és az inak maradnak hátra. Végül ezek is lebomlanak.

80 év után:

Nyolcvan év elteltével a koporsóban fekvő test csontjai repedezni kezdenek, mivel a bennük lévő lágy kollagén fokozatosan elbomlik. Nem marad hátra más, csak egy törékeny ásványi váz. Ám ez a váz sem marad meg örökké.

100 év múlva

Egy évszázad múlva az utolsó csontjaink is elporladnak. Csak a test legtartósabb része, a fogazat marad meg. Fogak, hullaviasz és néhány nejlondarabka.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.