Címlapsztorik

EZER forint lesz az olaj az ukrán-orosz háború miatt -figyelmeztetnek a szakértők

A megtámadott ország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió.

Amint lejár a kormányzati árstop, a magyar kisboltokba is berobban az orosz agresszió hatása.

Annak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, elsősorban közvetlenül van drámai hatása emberéletekre, de áttételesen, a gazdasági következményei is hamarosan érezhetőek lesznek a világ jelentős részén, így Magyarországon is.

Hirdetés

Az orosz agresszió hatásai idehaza vélhetőleg pont az egyik befagyasztott árú fogyasztási cikken csattannak majd.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre. A kiviteli volument átlagosan évi ötmillió tonnára szokták tenni.

A Statista gyűjtése szerint az ország a 2020-2021-es üzleti évben 5273 millió tonna nyers napraforgó-olajat adott el külföldre, ám mindezt úgy tették, hogy tavaly áprilisban az ukrán kormány limitálta a termék exportját, hogy kordában tartsa a hazai árakat.

2021-2022-re már 6650 millió tonnás kiviteli volument prognosztizálnak. Az export közel felét az Európai Unió szívja fel.

A háború miatt pedig most az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon, nyilatkozta lapunknak Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár.

Ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25-30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni. Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik

-mondta Raskó. Szerinte a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek.

A volt államtitkár úgy véli, az áremelkedés olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására.

Valószínűleg a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot.

Hirdetés

Ami a következő termést illeti, közeleg a napraforgó vetésének az időszaka. Ez hagyományosan áprilisban történik, a talajt azonban lassan már elő kell készíteni rá.

Ha a konfliktus gyorsan lezárul, ez nem feltétlenül fog elcsúszni, de Raskó szerint a napraforgó olyan elképesztő világcsúcs-árszinten van, amiről biztos, hogy a majdani aratás idején sem fog visszacsúszni.

Rekord áron az olaj

Az, hogy a kormányzati árstop a tavaly októberi szintre vetette vissza a kiválasztott termékek árát, az étolaj esetében mintegy 12 százalékos árcsökkenést jelentett.

Tavaly februárhoz képest viszont még az árstoppal együtt is 10 százalékkal drágább az étolaj

– mutatott rá a Privátbankár.

Nem csoda, hiszen az egész tavalyi évet tekintve sem volt jobb a termék helyzete: a havi áremelkedéseket átlagolva övé volt a legnagyobb drágulás tavaly – csaknem 30 százalékos.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!
Címkék gazdaságolaj

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.