Tech-Kütyük

Ezt az autót elég lenne csak 100 évente megtankolni: vajon mit fog hozzá szólni az energialobbi?

Egyes szakértők szerint mindössze egy gramm tóriumból több energiát szabadíthatunk fel, mint 28 ezer liter benzin elégetésével. Egy évszázadnyi autózáshoz mindössze 8 gramm tórium elégséges lenne.

A Laser Power Systems (LPS) nevű Connecticut állambeli (USA) cég egy új meghajtási rendszert fejlesztett ki a természetben ismert egyik legnehezebb anyag, a tórium felhasználásával.

Mivel rendkívüli sűrűsége van, a tórium hihetetlen mennyiségű hőt termelhet.

Hirdetés

A cég jelenleg olyan kis tórium darabokkal kísérletezik, amelyek képesek lézersugarat létrehozni, ezáltal vizet felmelegíteni. Így gőz keletkezik, ami egy mini turbinát forgat.

A tórium hajtású motor jelenlegi modellje 200 kilogramm súlyú, és könnyen beépíthető a hagyományos autók motorterébe.

Egyes szakértők szerint mindössze egy gramm tóriumból több energiát szabadíthatunk fel, mint 28 ezer liter benzin elégetésével. Egy évszázadnyi autózáshoz mindössze 8 gramm tórium elégséges.

Robert Hargraves szakértő szerint:

„A JÖVŐ KICSI VAGY SEMLEGES CO2-KIBOCSÁTÁSÚ ENERGIAFORRÁSOKNAK OLCSÓBBNAK KELL LENNIÜK, MINT A SZÉN, ELLENKEZŐ ESETBEN ELEVE KUDARCRA VAN ÍTÉLVE MINDEN PRÓBÁLKOZÁS, HOGY A FOSSZILIS ENERGIAFORRÁSOKAT HELYETTESÍTSÜK”.

Példának okáért az Egyesült Államok fogyasztja a világ energiájának 20 százalékát, és a Hargraves szerint még akkor is, ha az USA CO2-kibocsátása nullára csökken, a többi ország által termelt 80 százalék továbbra is égető problémát jelent.

Továbbá, mivel a széndioxid kibocsátás minden elképzelhető határt átlép, rendkívül innovatív megoldásokra van szükségünk.

A tórium ebben az esetben válasz lehet a világ atomenergia kérdésére is.

Nézzük meg a száraz tényeket:

Hirdetés

A tórium felhasználásával 10-től 10 ezerszer kevesebb hosszú élettartamú radioaktív hulladék keletkezik.

A tórium előállítása során csak egy tiszta izotóp keletkezik, míg a természetes uránizotópok keverékek, megkövetelik a legtöbb hagyományos atomerőműben való dúsítást.

A tórium csak különleges körülmények fennállása esetén hajlandó láncreakciót végrehajtani, ezen feltételek nélkül a láncreakció magától megszakad.

Hargraves azt is megjósolja, hogy a gyárak és üzemek át fognak térni a tóriumra.

Ezt a közeljövőben saját szemünkkel is láthatjuk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.