CímlapsztorikÉrdekes világ

Feketelyuk ólálkodik a Naprendszerben: veszélyben a Föld? Megszólaltak a tudósok

Egy megdöbbentő és egyben aggasztó elméletre találhattak bizonyítékot. Nem létezik a kilencedik bolygó, az valójában egy a Naprendszeren belül keringő elszabadult feketelyuk.

Döbbenetes felfedezés: veszélyben a Föld?

Nincs is kilencedik bolygó, ahogyan eddig a NASA is sejtette, helyette egy kisebb méretű feketelyuk ólálkodhat a Naprendszer peremén?

Egyre nagyobb az egyetértés a csillagászok között abban, hogy a külső Naprendszer gázóriásain túl egy titokzatos objektum, talán egy fekete lyuk bújik meg, amely befolyásolja az Oort-felhőben lévő kis, jeges testek hatalmas felhőjét.

Hirdetés

És kiderült, hogy van néhány bizonyíték arra, hogy ez a hipotézis helyes lehet. Senki sem tudja, hogyan alakulhat ki a Naptól ilyen nagy távolságra egy elég nagy tömegű bolygó ahhoz, hogy befolyásolja a Naprendszer születéséből származó jeges maradékok felhőjét.

“Csak annyit tudunk, hogy van egy bizonyos tömegű objektum,”

– mondta Jakub Scholtz, a brit Durhami Egyetem teoretikusa a New Scientist jelentésében.

“A megfigyeléseink nem tudják megmondani, mi ez az objektum.”

Ősi feketelyuk lehet a Naprendszer peremén?

Az objektum – amelyet általában kilencedik bolygónak hívnak – évek óta intenzív vizsgálat és nézeteltérések tárgya maradt a tudósok között, és a
Föld tömegének öt-tizenötszöröse lehet.

Senki sem látta, de ha ez egy ősi fekete lyuk, akkor valószínűleg nem lehet nagyobb egy grapefruitnál, és
az emberi megfigyelés számára teljesen észrevehetetlen maradhat, hacsak nem látnánk, hogy egy távoli tárgy belezuhan az apró eseményhorizontjába.

A Földhöz legközelebbi megerősített fekete lyuk a HR 6819 nevű hármas csillagrendszerben található, nagyjából 1000 fényévre.

Körülbelül négyszer akkora, mint a Nap tömege – ami viszonylag könnyű a világegyetemben.

De egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az apró, ősi fekete lyukak bőven előfordulnak az univerzumban, amelyek közül a legközelebbi mindössze 10 évnyi utazásra lehet a NASA New Horizons űrszondája számára.

Hirdetés

A New Horizons még 2015-ben került a címlapokra, amikor gyorsan elrepült a Plútó és holdja, a Charon mellett – így a tudósok (és mindenki más)
megkapták az első tiszta képeket az egykori kilencedik bolygóról.

Scholtz és kollégája, James Unwin írt egy tanulmányt, amelyben felvázolták azt a hipotézist, hogy egy nagyjából 10 centi széles, sötét, szupernehéz tárgy kúszik a Naprendszerünk peremén. Ha a kis ősi fekete lyukak elég gyakoriak, akkor segíthetnek megmagyarázni az univerzum egyéb zavarba ejtő titkait, például azt, hogy a galaxisok hogyan maradtak egyben az évmilliárdok során.

“Az ősi fekete lyukak sötét anyagból lehetnek,”

– mondta Sebastien Clesse, a Brüsszeli Egyetem belgiumi kozmológusa.

Elpusztíthatja a Földet?

Ha valóban feketelyukról van szó, adódik a kérdés, hogy mekkora veszélyt jelenthet-e ez a Földre nézve.

Nos, a szakértők szerint bár a feketelyukak mindent magukba szívnak, bolygókat és más csillagokat szaggathatnak szét, a Naprendszer peremén ólálkodó feketelyuk nem valószínű, hogy hirtelen csak úgy magától “beljebb merészkedne”.

Ugyanakkor ha a távoli jövőben valamilyen nem várt tényező hatására mégis közelebb kerülne hozzá a Naprendszerünk, akkor végzetes következményei lehetnek.

Végső soron szétszaggatná a külső bolygókat, majd a Szaturnuszt, és a Jupitert is, melynek törmelékanyagának egy részét a Föld felé lökné, így ha nem is érne el idáig maga a a feketelyuk, de elég anyagtörmeléket juttatna ide, ami elpusztíthatná a bolygónkat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.