CímlapsztorikMisztikum

Félbemaradt hatalmas kőfejek bonyolítják a Húsvét-sziget rejtélyét: a mai napig nincs rájuk magyarázat!

Ezt magyarázza meg valaki..!

Rapa Nui, vagyis a Húsvét-sziget nem véletlenül viseli nevét:

1722-ben, húsvét vasárnap fedezte fel Jakob Roggeveen holland tengerészkapitány. Izgalmas belegondolni, mit érezhetett, amikor először megpillantotta a szigeten sorakozó, különleges formájú szobrokat.

Hirdetés

Mintha csak egy idegen világba csöppent volna…

És talán nem is áll messze a kijelentés az igazságtól, mert sokan földönkívüliekkel is összefüggésbe hozták már az ódon, fura arcvonásokkal rendelkező kőfejeket.

A csaknem 1000 darab, 1100-1500 között készült moai szobor a Húsvét-sziget ősi kultúrájának hagyatéka, amiket az egykori őslakosok emelhettek.

Külön rejtély, hogy ennek a kultúrának ugyan fennmaradtak nyelvi emlékei, az írásaikat a mai napig nem tudják megfejteni, azaz kvázi a rongorongo egy ismeretlen nyelvvé vált a tudósok és nyelvészek számára.

A mai napig nem tudni, hogyan voltak képesek elcipelni a több tonnát nyomó kőfejeket, ezért gyakran hoznak szóba földönkívüli segítséget is egyes kutatók.

Szintén még nagyobb rejtély, hogy a kőfejek hol készültek.

A húsvég-szigeti kőszobrok műhelye ugyanis több száz befejezetlen kőfejet rejt.

A kutatások szerint Rano Raraku-vulkán bőséges alapanyagot, lapilli tufát szolgáltatott a szobrok készítőinek.

A sziklákon megannyi jól kivehető, félbehagyott kőszobor látható, de van olyan rész, ahol összesen 397 készülőben lévő alkotást számláltak.

Hirdetés

A befejezetlen darabok között akad olyan, amelyik még a faragás kezdeti fázisát őrizte meg, és olyan is, amely csaknem készen volt. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy kikövetkeztessék a készítés menetét.

Nem tudni, hogy egy szobor kifaragása mennyi időt vett igénybe. Optimista kutatók úgy vélik, pár hét kellett csupán, de a realistább elképzelések szerint akár egy évre is szükség lehetett egy darab elkészítéséhez úgy, hogy egy munkán több ember is dolgozott, váltott rendszerben.

Már ha emberek dolgoztak rajta ugyebár…

merthogy sok az ellentmondás a kőfejek létrehozása és elszállítása körül.

Az elkészült szobrokat ismeretlen módszerrel szállították a végleges helyükre.

Számos kísérlet és vizsgálat zajlott már a technika kiderítésére.

Bár vannak lehetséges teóriák arra, hogyan voltak képesek megmunkálni ezt az igen kemény vulkanikus kőzetet, ennek ellenére még mindig óriási viták vannak róla, hogyan tudtak akkor kezdetleges eszközökkel ilyeneket alkotni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.