CímlapsztorikTudomány

FIGYELEM: Gyönyörű égi jelenséget láthatunk szerda este, mindenki legyen résen!

Idén különleges jelenségekkel köszönt be a csillagászati nyár az év legrövidebb éjszakáján! Érdemes lesz az égre tapasztani a szemeinket!

Június 21-én a nyári napfordulóval kezdetét veszi a csillagászati nyár:

A Föld északi félgömbjén az évnek ezen a napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.

Hirdetés

Ezen a napon az Északi-sarktól és az északi sarkkörig egész nap a horizont felett marad a Nap, Magyarországon pedig nagyjából 16 órán át tart a nappal.

Ezzel ellentétben a déli sarkkörön, illetve a Déli-sarkon ezen a napon teljes sötétség uralkodik.

Bár június 21-én a hosszan tartó nappal miatt későn sötétedik, érdemes megvárni, hiszen este 10 órakor gyönyörű együttállás alakul ki:

A vékony holdsarló, a fényes Vénusz és a vöröses Mars egy tompaszögű háromszöget zárnak be, 5-5 fokra egymástól az égen.

“Mivel a Hold ekkor már alacsonyan, mindössze 13 fokkal a horizont felett helyezkedik el, érdemes ezt egy fáktól, épületektől és egyéb tereptárgyaktól mentes látóhatár mellől figyelni.

Az együttállás június 22-én is megfigyelhető, ekkora a holdsarló átvonul a bolygópáros nyugati oldaláról a keleti oldalára, így még feltűnőbb lesz”

– emeli ki a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye.

Ha június 21-én este sikerül derült ég alatt megfigyelni a Holdat, érdemes használni távcsövet is, hogy jól lehessen látni, amint a HD 76475 jelű csillag elhalad a holdsarló mögött.

A belépés időpontja 21-én 22 óra 25 perckor, mindössze 8 fokkal a látóhatár fölött következik be.

Hirdetés

A kilépés szűk fél órával később, 22 óra 45 perckor történik meg, 6 fokos magasságban.

“Ha szerencsések vagyunk, és sikerül olyan helyet találnunk, ahonnan jól látszik a horizont, a Hold alatt, a Rák csillagképben észrevehetjük a Jászol-halmaznak nevezett látványos csillaghalmazt is”

– írják.

Június 24-én, a nyári napforduló után három nappal a Svábhegyi Csillagvizsgáló minden távcsöve és programja a Szent Iván-éj és a csillagászati nyár beköszöntének ünnepléséről szól.

Az alkonyi égen láthatóvá válik az Esthajnalcsillag és a Mars párosa, a már távolabbra került dagadó holdsarló kráterei.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.