CímlapsztorikEgészségünk

FIGYELEMFELHÍVÁS szülőknek! Terjed a gyerekekre veszélyes “manórúd” Magyarországon

Zacher Gábor is megszólalt az ügyben!

“Körülbelül 3 hónapja felfigyeltünk rá, hogy 13-14 éves gyerekek hetente vesznek át nem kis összegért, ugyanonnan érkező csomagokat és jellemzően 1000 Ft-os címletekben fizetik ki.”

Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar

Hirdetés

Egyre több hazai média oldal hívja fel a figyelmet a veszélyeire, továbbá arra, hogy Magyarországon tilos forgalmazni (interneten is).

Hogy a tiniknek nem okoz gondot a beszerzés, azt jól mutatja az a felhívás, amelyet egy, az interneten rendelt áruk átvételét biztosító Csomagpont tett közzé a napokban.

Mint írják, naponta 30-40 ember vesz át náluk különböző csomagokat.

„Körülbelül 3 hónapja felfigyeltünk rá, hogy 13-14 éves gyerekek hetente vesznek át nem kis összegért, ugyanonnan érkező csomagokat és jellemzően 1000 Ft-os címletekben fizetik ki.

Igen, az ELF-BAR eldobható elektromos cigaretta a Nagykovácsi kistinédzserek körében is nagyon népszerű lett.

Sok aggodalomra okot adó kérdést vet fel ez az új divat… mi egyelőre azt tehetjük, hogy kérjük nézzetek rá, mire költik a gyerekek a zsebpénzüket.

A csomagkiadást nem tagadhatjuk meg”

– írják.

Az Elf Bar terjesztésének ez a legjellemzőbb módja, és nem csak Nagykovácsiban.

Hirdetés

Zacher Gábor nyilatkozata az RTL Klubnak:

„Régen azt mondtuk a dohányos fiataloknak, hogy ha dohányzol, büdös leszel. Ezt a mondatot sutba dobhatjuk.„

A manórúdként is ismert, nikotint tartalmazó eszköz megannyi különböző ízben (gyümölcs, limonádé, vagy akár energiaital) kapható, és a belőle jövő édes füst, pontosabban gőz nagyon távol áll a megszokott cigarettaszagtól.

Zacher szerint ez is lehet a népszerűségének egyik oka.

A másik ok pedig, hogy az interneten könnyen beszerezhető a 18 év alatti korosztály számára is. Arról azonban nincsenek adatok, hogy pontosan mit is tüdőz le a használója, így egészségkárosító hatásairól sem tudunk egyelőre semmit – írja az rtl.hu, hozzátéve, hogy a témával részletesebben is foglalkoznak a vasárnapi RTL Híradóban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.