Tech-Kütyük

Filléres sótalanító rendszer biztosít folyamatos és tiszta ivóvizet háztartások számára

A rendszer tényleg fillérekbe kerül. Szerintetek mikor lehetetlenítik el, vagy nyírják ki a kitalálóit…?

Mindössze négy dollárért az új készülék 1 m²-es modellje tiszta ivóvizet biztosít egy család számára napi szinten.

Ezenkívül könnyen beszerezhető, mindennapi anyagok felhasználásával készült, ami azt jelenti, hogy a rendszer méretezhető, és világszerte sok ember számára telepíthető.

Hirdetés

Az MIT szakemberei által kifejlesztett eszköz a napenergiával működik sótalanításhoz, amely megakadályozza a só felhalmozódását a hasonló eszközökben.

Ezzel úgy vélik, hogy olyan rendszert építettek ki, amely példátlan hatékonysággal segíthet a világ vízhiány problémájának kezelésében.

Az új eszköz – amelyet a Nature Communications-ben megjelent cikk vázol fel – több rétegből áll, amelyek egy sósvizes tartály tetején lebegnek.

lőször is, egy vékony anyagréteg apró perforációkkal felszívja a vizet a tartályból, a sötét anyag pedig elnyeli a napfény hőjét, majd elpárologtatja ezt a vizet, amelyet lecsapolnak és ivóvízként gyűjtenek össze.

A perforált anyagon lévő lyukak éppen elég nagyok ahhoz, hogy “természetes konvektív keringést tegyenek lehetővé a melegebb felső vízréteg és az alatta lévő hidegebb tározó között,”

– magyarázzák közleményükben az MIT kutatói.

Más szóval, a folyamat után egy kevés meleg sós víz marad vissza, ami azután természetesen felszívódik az alatta lévő hideg víz többi részébe, ahol felhígul.

A kutatók elmagyarázták, hogy a technika több mint 80 százalékos hatékonysággal képes a napenergiát vízgőzzé alakítani olyan vízzel, amely akár 20 százalékos sókoncentrációt tartalmaz.

Ráadásul egy hét használat után nem észleltek szennyeződést – olyan káros sólerakódásokat, amelyek károsíthatják vagy csökkenthetik a készülék hatékonyságát.

Hirdetés

Ez valósággal forradalmasíthatja az édesvíz előállítás technológiáját és olyan helyeken juttatja vízhez az embereket, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt.

A nagy kérdés az, hogy vajon a nyugati fogyasztói, kapitalista társadalomban mennyire “engedik” majd elterjedni…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.